به درستی واقعیت پا درد شبانه کودکان و علل آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است. بسیاری از این دردها به رشد نسبتی بچهها مرتبط نیستند و ناشی از ضربات وارد شده به پا در طول روز و در حین بازی میشوند. در طول روز، کودکان به بازی و فعالیتهای خود تمرکز میکنند و به درد پا توجه نمیکنند. همچنین، در طول روز، انقباضات غیرارادی عضلات اطراف استخوانها و مفاصل، آنها را استحکام و حمایت میدهند و باعث عدم احساس درد میشوند. اما در شب و با کاهش فعالیت عضلات، مناطق آسیب دیده حرکت میکنند و در نتیجه درد ایجاد میشود.
یکی دیگر از عللی که ذکر شده است، فشار زیادی است که در هنگام فعالیت بدنی و بازی بر استخوانها و مفاصل وارد میشود. این عارضه را هم به عنوان “سندرم استفاده بیش از حد” مینامند.
بعضی پژوهشگران علت پا درد شبانه کودکان را در رشد نامتقارن استخوانها و بافتهای نرم اطراف آنها (مانند عضلات، تاندونها و رباطها) میبینند. در بعضی مراحل رشد کودک، استخوانها به سرعت رشد میکنند، اما عضلات، تاندونها و رباطهای اطراف مفاصل نمیتوانند با همان سرعت رشد کنند و به تأخیر بیندازند.
نتیجه این عدم تطابق، کوتاه شدن نسبی بافتهای نرم اطراف استخوانها و مفاصل است و این کوتاه شدن نسبی میتواند منجر به کشیدگی بیشتر آنها و ایجاد تنش بیشتر در طول فعالیت بدنی شود. این تنش و کشیدگی باعث پا درد کودکان میشود.
محققان دیگر نیز علت درد پا در شبانه کودکان، به ویژه در کودکان کم سن، را مربوط به مشکلات روحی و عاطفی آنها میدانند. در بسیاری از مواقع، مشکلات عاطفی کودکان و حتی بزرگسالان به صورت دردهای جسمی بروز میدهند. با محبت و مراقبت مادری، مانند ماساژ پاها و آغوش گرفتن، درد پا در شبانه کودکان رفع میشود.
به هر حال، بدون توجه به علت مشخص، معمولاً با تغییر در شدت و مدت فعالیتهای بدنی و ایجاد یک محیط عاطفی بهتر برای کودک یا نوجوان، میتوان درد را کنترل کرد.
اگر درد پا در شبانه کودک پایدار و مداوم بوده، به حدی شدید است که با فعالیتهای روزانه تداخل دارد، صبحها رخ داده یا درد فقط در یک پا محدود باشد، احتمالاً یک عامل دیگر به جز درد رشد علت این درد در کودک شماست. همچنین، تورم و قرمزی در محل درد، وجود تب، لنگش در هنگام راه رفتن، کاهش شدید اشتها و وزن، علایم خطری هستند که باید جدی گرفته شوند. مشکلاتی مانند کمبود ویتامین D و نرمی استخوان، التهاب مفاصل و عضلات (آرتریت و میوزیت) و یا وجود تودههای استخوانی نیز ممکن است منجر به درد در اندام تحتانی شوند. در صورت لزوم، یک پزشک متخصص میتواند با انجام آزمایش خون، اطمینان خاطر خود و والدین را در مورد وجود بیماری لوکمی (سرطان خون) بخشایش دهد.
باید دقت داشت که هر دردی را درد رشد ندانست. پزشک قبل از اینکه نام درد رشد یا پا درد شبانه کودک را به مشکلات بچه بگذارد بررسی کاملی از وی انجام میدهد تا مطمئن شود هیچ مشکل جسمی و بیماری قابل شناسایی علت این بیماری نیست.
درمان
درمان درد ساق پا ، بی حسی ضعف رفتن یا گزگز پا و ساق پا بستگی به نتایج تشخیص متخصص طب فیزیکی و توان بخشی از علت بیماری دارد