شاید بعضی از ما زمانی خمیده شدن پشت آدمها را نماد سالمندی میدانستیم، اما این روزها سبک زندگی ما و مشکلات مختلف باعث شده است که کمتر به سلامت خودمان توجه کنیم و ناگهان یک روز جلوی آینه برویم و ببینیم که حتی در سنین جوانی، کمی خمیده به نظر میرسیم. افزایش غیر طبیعی قوس ناحیه ی پشتی را گرد پشتی یا گوژپشتی می گویند.
انواع گوژپشتی
– برگشت پذیر
این عارضه این نوع گوژپشتی بر اثر رعایت نکردن بهداشت حرکتی، موقعیت شغلی نامناسب، بدنشستن و استفاده از وسایلی مانند میز و صندلی نامناسب در بلند مدت ایجاد میشود. عواملی دیگر مثل ضعف عضلات را نیز میتوان علت گوژپشتی دانست.
چنانچه شما از آن دسته افرادی هستید که ضعف عضلانی دارید، مطمئنا با کار کردن طولانی پشت میز صندلی نامناسب در زمان طولانی، بیشتر دچار صدمه میشوید. تحقیقات نشان داده است این نوع ناهنجاری گوژپشتی بیشتر مشکل دختران نوجوان است و غالبا ۳ تا ۶ مهره ستون فقرات در این ناهنجاری درگیر میشوند.
– برگشتناپذیر
این عارضه که در بخش کوچکی در حد فاصل(۲ تا ۳) مهره از ستون فقرات ایجاد میشود، نوعی بیماری جدی محسوب میشود و درمان گوژپشتی برگشت ناپذیر به عهده پزشک متخصص است.
در این نوع گوژپشتی، شانهها و پشت به عقب میروند و گردن و سر به جلو میآید، شکم تا حدودی میافتد، در نتیجه نمای کلی بدن از حالت معمول و طبیعی خارج میشود.
– مادرزادی
نارسایی در تشکیل تمام یا قسمتی از سطح قدامی مهره ها و اختلال در جدا شدن قسمت قدامی مهره های مجاور هم، باعث ایجاد گوژپشتی مادرزادی می شود.
– جوانی
نوعی گوژپشتی ثابت و کمانی است که در حدود سنین بلوغ بوجود می آید. علت آن تغییر شکل گوه ای در یک یا دو مهره است که تغییرات مشخصی را در کلیشه رادیولوژیکی ایجاد می کند. هر دو جنس دختر و پسر به طور مساوی دچار گوژپشتی جوانی می شوند و سنین شیوع بین ۱۳ تا ۱۷ سالگی است. این عارضه در طول ۶ الی ۹ ماه ثابت می شود و یک حس درد موضعی وجود دارد.
– پیری
علل گوژپشتی پیری را می توان چند مسأله دانست، از جمله: پوکی استخوان، کیفوز منتقل شده از دوران جوانی، گوژپشتی حقیقی، کیفوز ناشی از سل ستون مهره ها.