مبتلایان به آرتروز زانو و یا سایر مشکلات آن می بایست در حین انجام تمرینات یوگا از انجام دادن حرکات شدید ، ناگهانی و غیر معمول زانو خودداری کنند . افراد مسن و به ویژه مبتلایان به آرتروز شدید زانو می بایست از هر حرکت و یا نشستن در وضعیت هایی که نیاز به خم کردن زانو دارد ، نظیر نشست سوکهاسانا (چهار زانوی ساده) و خصوصاً نشست بر روی دو زانو (واجر آسانا) و یا حرکت هایی مانند ویرابادر آسانا (1 ، 2 ، 3) و . . . پرهیز نمایند . به افراد دچار آرتروز زانو توصیه می شود حتماً تمرینات یوگای خود را تحت نظر مربی مجرب انجام داده ، حتی الامکان بر روی زانو ننشینند و در زندگی روزمره نیز برای نشستن از مبل یا صندلی راحتی استفاده کنند . در حین تمرینات یوگا این افراد می توانند حرکات نشسته را در حالی که پاهای خود را به سمت جلو بدن قرار داده اند انجام دهند . این افراد لازم است اگر به تازگی یوگا را شروع کردهاند ، تمرینات خود را از تمرینات ساده و به صورت آهسته شروع کرده و به آهستگی نیز جلو بروند . چنین افرادی باید از کلاس های یوگای مبتدی شروع کرده و حرکات و وضعیت های بدن را به درستی بیاموزند و کلیه تمرینات یوگای خود را نیز با احتیاط انجام دهند . فراموش نکنید بسیاری از افرادی که یوگا کار میکنند ، هنگامیآسیب میبینند که سعی میکنند با شاگردان دیگر و یا با مربی خود رقابت کنند . بنابراین هرگز برای رقابت با دیگران به بدن خود نباید فشار وارد کرد . آگاهانه و فقط قسمتی از یک فرم و وضعیت یوگا را به درستی انجام دادن بهتر از این است که کل یک فرم را در وضعیت بد و یا نادرست اجرا کردن! لذا توصیه می گردد در حین اجرای تمرینات یوگا به جای تمرکز بر روی مقدار کشش بدن ، بر روی تنفس تمرکز شود . تمامی کارآموزان یوگا لازم است برای خود اهداف شخصی تعیین کنند و کلیه افرادی که دارای ضعف و یا آرتروز زانو ، کمر ، گردن و . . . می باشند نیز باید توان خود را تخمین بزنند و بر اساس آن به آرامی پیشرفت در تمرینات یوگا را تجربه کنند . این کار کمک میکند تا این اشخاص اهداف کوچک و ویژهای برای هر جلسه از تمرینات یوگا داشته و از کشش و یا فشار بیش از حد بر بدن پرهیز کنند .
افراد مبتلا به آرتروز زانو ، می بایست در زندگی روزمره نیز مواردی را همواره مد نظر داشته باشند .
نرمش یوگا برای آرتروز زانو
▪ برای درمان این بیماری روی زمین دراز کشیده پاها را کمی از هم دور کنید. دم عمیقی بگیرید و زانوها را خوب منقبض نموده سپس همراه با بازدم انقباض را رها کنید. این عمل را چندین بار تکرار نمائید.
▪ برای تسکین درد زانو ناشی از آرتروز روی زمین دراز بکشید. دستها را زیر سر قلاب نموده کف پاها را بر زمین عمود نگه داشته هر دو پا را منقبض کنید. سپس بترتیب پاها را ۴۵ یا ۶۰ درجه از روی زمین بلند نمائید.
▪ نزدیک به دیوار روی زمین طوری دراز بکشید که از ران تا پاشنه پاها روی دیوار تکیه داده شوند. سپس پاها را اندازه عرض شانهها از هم دور نموده پنجه پاها را بطرف زمین کشش دهید. سپس پنجه پاها را بطرف داخل حرکت دهید بطوری که انگشتان هر دو پا به یکدیگر نزدیک شوند. سپس پنجه پاها را بطرف خارج حرکت دهید بطوری که انگشتان هر دو پا از هم دیگر دور شود.این عمل در بهبودی و رفع درد ناشی از آرتروز زانو موثر می باشد .
▪ فرد دچار آرتروز زانو نزدیک دیوار روی یک چهار پایه نشسته، پشت کتفها و باسن را به دیوار تکیه دهید. هر دو ساق پاها را بر زمین عمود نگاه داشته، پای راست را بطرف بالا بیاورید تا آنجا که بتوانید زانو را صاف کنید. دقت کنید که عضلات پشت ران پا خوب کشیده شود.
▪ روی شکم دراز بکشید. دستها را زیر پیشانی روی هم قرار دهید. عضلات باسن و ران پاها را خوب منقبض نموده پاها را بترتیب از پشت ۴۰ یا ۴۵ درجه بلند کنید. فرد مبتلا به آرتروز زانو باید دقت نماید که پاها از مفصل ران بلند شود و عضلات روی ران پاها (چهار سر زانو) کشیده شود.
اگر انجام هریک از این نرمشها سبب ایجاد درد در مفصل شود از انجام آن صرفنظر کنید. قبل از انجام نرمش یوگا برای آرتروز زانو با پزشک معالج خود مشورت کنید. در ابتدا با تعداد محدودی از حرکات یوگا را شروع نموده بتدریج بر تعداد آنها بیفزائید. تلاش نمائید که برنامه نرمش یوگای روزانه بطور مرتب انجام شود. از فشار آوردن روی مفصل هنگام نرمش یوگا جداً خودداری کنید.