گرفتگی عضلانی زمانی روی میدهد که عضله دچار اسپاسم شده و در آن حالت باقی بماند. این حالت توسط هر عاملی که در انقباض یا ارتجاع عضله دخالت دارد رخ میدهد. مغز از طریق اعصاب، پیام هایی به عضلات میفرستد، وقتی سیگنالها از اعصاب به عضلات میرسند یک سری فرایند مرتبط به حرکت مواد معدنی در داخل و خارج عضله، منجر به انقباض عضله میشود.
فهرست مطالب
دلایل گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات یکی از مشکلات شایع در ورزشکاران و افرادی است که بیش از حد از عضلات استفاده میکنند، در محیطهای گرم و خشک قرار دارند یا به مدت طولانی در وضعیتی خاص قرار میگیرند. این مشکل ممکن است باعث درد، تورم و محدودیت حرکت شود. گرفتگی عضلات معمولا خطری جدی ندارد، اما در برخی موارد ممکن است نشانه بیماریهای خاصی باشد.
علت گرفتگی عضلات
علل گرفتگی عضلات ممکن است متنوع باشند و شامل استفاده بیش از حد از عضلات، کمآبی بدن، فشار عضلانی و قرارگیری در وضعیتی خاص برای مدتی طولانی باشد. ورزشکارانی که پس از ورزش و بخصوص در آب و هوای گرم خسته شده و دچار کمآبی بدن میشوند، معمولا چنین شرایطی را تجربه خواهند کرد. همچنین، در برخی موارد، بیماریهای خاصی مانند تیروئید، کلیه، اعصاب، اختلالات هورمونی، دیابت و کمخونی میتوانند باعث گرفتگی عضلات شوند.
علل گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات ممکن است به دلیل انجام تمرین شدید یا بیش از حد ورزشی، نوع تروما و حادثه، کم آبی بدن، بیماریهای خاصی مانند فلج مغزی، ام اس (MS) و سیروز کبدی، آسیب اعصاب یا نخاع، سوءتغذیه و کمبود املاح در بدن، تهوع و استفراغ بیش از حد، قرار گرفتن در معرض موادشیمیایی خاص مثل آفت کش ها و حشره کش ها، مسمومیت با سرب و آلودگی با سمومی مانند استریکنین ایجاد شود.
علائم گرفتگی عضلات شامل درد، تورم، احساس سفت شدن و محدودیت حرکت است. این علائم ممکن است در محل گرفتگی عضله و حتی در مناطق دیگری از بدن نیز حس شود.
درمان گرفتگی عضلات شامل استراحت، استفاده از یخ یا گرما، ماساژ و تجویز داروهای ضد التهابی است. همچنین، برای جلوگیری از گرفتگی عضلات، میتوان از روشهایی مانند تغذیه مناسب، آبشدن قبل از ورزش، استفاده از کفش مناسب و انجام تمرینات کششی و گرم کننده قبل از ورزش استفاده کرد. در صورتی که گرفتگی عضلات مداوم باشد و با علائم دیگری همراه باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و درمان مناسب را انجام دهید.