فهرست مطالب
تعریف سکته مغزی
حادثه مغزی – عروقی (cerebro vascular accident) معمولا سکته نامیده میشود. در تعریف به معنای کاهش ناگهانی تامین جریان خون برای مغز است که توسط اختلال در رگهای خونی ورودی مغز بوجود میآید. در نتیجه فقدان اکسیژن سبب میشود که بافت مغز آسیب ببیند یا حتی نابود شود.
سکته مغزی در اثر خونریزی مغزی نیز اتفاق میافتد. بیمار ناگهان به حالت اغما و بیهوشی میافتد که ساعتها و روزها ادامه دارد و اغلب با فلج نیمی از بدن و فلج صورت و دفع غیر ارادی ادرار و مدفوع همراه است. سکته مغزی عمومیترین اختلال مغزی و سومین علت مرگ بعد از بیماریهای قلبی – عروقی و سرطان است. این بیماری سبب مرگ حدود نیمی از مبتلایان است و نیمی دیگر زنده میمانند و دچار معلولیت دائمی میشوند.
سکته مغزی و صدمات بلند مدت
میزان صدمات وارده به افراد و از دست رفتن توانایی آنها به شدت سکته مغزی و سرعت عمل در درمان بستگی دارد. نوع صدمه و آسیب دیدن بستگی به مکان آسیب دیده مغز دارد. مشکلات متداول پس از بروز سکته مغزی عبارتند از:
– بی حس شدن
– از کار افتادن دست ها و پاها
– از میان رفتن توانایی راه رفتن
– از میان رفتن دید چشم ها
– ناتوانی در بلع غذا
– ناتوانی در سخن گفتن و برقراری ارتباط
مشکلات می توانند دائمی و ماندگار باشند، اما تعدادی از افراد می توانند بسیاری از توانایی های شان را بازیابند.
توانبخشی سکته مغزی: گفتار درمانی
توانبخشی محور درمان عوارض سکته مغزی است. گفتار درمان گران می توانند به افراد برای به دست آوردن مهارت هایشان و مواجه شدن با ناتوانی ها کمک کنند. نتیجه گفتار درمانی در هر بیمار متفاوت است. برای افرادی که توانایی سخن گفتن را از دست داده اند گفتار درمانی ضروری است. گفتار درمان گر نیز می تواند به افرادی که در بلع غذا مشکل دارند کمک کند.
توانبخشی سکته مغزی: توانبخشی بدنی
ناتوان شدن عضلات و از میان رفتن تعادل بدن از جمله متداول ترین عوارض سکته مغزی است. چنین عوارضی می توانند توانایی راه رفتن را از بیماران بگیرند و در فعالیت های روزانه شان خلل ایجاد کنند. توان بخشی فیزیکی روش موثری است برای به دست آوردن تعادل و هماهنگی عضلات بدنمی تواند علایم و نشانه های افسردگی را در بازماندگان سکته مغزی شناسایی و درمان و توانایی نوشتن، استفاده از قاشق و چنگال و …
توانبخشی سکته مغزی: روان درمانی
بازماندگان سکته مغزی از احساساتی مثل ترس، خشم، اضطراب و اندوه رنج می برند. روان شناس یا متخصص مشاور می تواند از استراتژی های گوناگون برای مقابله با این احساسات استفاده کند. متخصص مشاور همچنین می تواند علایم و نشانه های افسردگی را در بازماندگان سکته مغزی شناسایی و درمان کنند.