مزوتراپی یک روش درمانی است که در آن مقادیر ناچیز دارو در اندازهی میکرودوز، به منظور اهداف درمانی گوناگون در لایههای مختلف پوست تزریق میشود. این تکنیک از جایگاه ویژهای در مراکز زیبایی و توسط پزشکان برخوردار است و اهمیت آن به مرور زمان افزایش یافته است.
تاریخچه
در سال 1952، دکتر میشل لویی پیستور داروی پروکایین را به صورت Periauricular در یک بیمار مبتلا به آسم تزریق کرد. نتیجه این تزریق بسیار شگفتآور بود؛ زیرا بیمار مذکور که ناشنوا بود، برای اولین بار صدای ناقوس کلیسا را شنید. این اتفاق باعث شگفتی و تحول در تحقیقات و تجربیات در این حوزه شد و امروزه بیش از 25000 پزشک در سراسر جهان از این تکنیک بهره میبرند.
شش سال بعد، یعنی در سال 1958، اصطلاح “مزوتراپی” برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت؛ زیرا مزوتراپیستها معتقد بودند که تمامی بخشهایی که از مزودرم جنینی منشاء میگیرند، مانند بافت نرم، استخوانها، چربی، عضلات، غضروفها و پوست، میتوانند از این تکنیک بهرهمند شوند.
نقطه عطف مزوتراپی تاریخ پذیرش این تکنیک توسط آکادمی پزشکی فرانسه در سال 1987 است.
در سال 1996 اولین درجه ی دانشگاهی در رشته ی مزوتراپی در بوردوی فرانسه اعطا شد.
در سال 2002 این تکنیک به آمریکا وارد گشت.
در سال 2004 انجمن مزوتراپی زیبایی آمریکا (ASAM) تاسیس شد، و از یک سال بعد این تکنیک در دنیا من جمله ایران رو به فراگیری نهاد.
روش درمان
در مزوتراپی، داروی مورد نیاز برای درمان مشکلات پوستی به صورت میکرولیترهای بسیار کوچک توسط نوک بسیار نازک سوزنها (بین 0.4 تا 0.6 سانتیمتر، مانند اندازه مژه) در لایهی مزودرم پوست تزریق میشود. این تزریق معمولاً بدون درد یا با حداقل درد انجام میشود.
فواصل درمانی
ریزش موی هورمونی: 8 جلسه هفتگی سپس هر 4-2 هفته برای همیشه
ریزش موی سر غیر هورمونی: 4 جلسه هفتگی،4 جلسه هر 2 هفته، 6 جلسه ماهیانه
ترک های حاملگی یا چاقی: 8-4 جلسه هر 10 روز یکبار
پف زیر چشم و غبغب: 4-2 مرتبه با فواصل 4-2 هفته
چاقی موضعی بدن: 6-4 جلسه با فواصل 1 هفته، 4 جلسه با فواصل 2 هفته، 5 جلسه ماهیانه، 2 جلسه هر 6 ماه یکبار
جوان سازی پوست: 4 جلسه هر 2-1 هفته، ماهیانه برای 6 ماه، هر 3 ماه برای 2-1 سال
افتادگی و شل شدگی پوست: 3 جلسه هر 15-10 روز،3 جلسه هر 2 ماه
مزایای مزوتراپی
روشی است غیر تهاجمی و دارای مزایای گوناگون، از جمله:
اقتصادی بودن
غیر سمی بودن(در صورت انتخاب صحیح دوز دارو)
عدم نیاز به چرخه ی کبدی جهت متابولیسم دارو
عدم نیاز به عبور دارو از دستگاه گوارش و ایجاد ناراحتی های گوارشی
DOWN TIME بسیار کوتاه
مزوتراپی بدون درد و بسیار سریع است در صورت استفاده از مزوگان قابلیت تنظیم دارو در حد میکرولیتر
عوارض مزوتراپی
عوارض مزوتراپی معمولاً شامل درد کم حین تزریق میشود. ممکن است محل تزریق به طور موقت خونریزی کند و علائم التهابی نشان دهد که در عرض چند روز بهبود مییابد. عوارض محلی ممکن است شامل واکنشهای آلرژیک، خارش، پسوریازیس، هماتوم، زخم، نکروز و عفونتهای باکتریایی باشد. مزوتراپی، به ویژه زمانی که توسط تجهیزات مکانیکی انجام میشود، ممکن است منبعی برای عفونتهای میکروبی باشد.
استفاده از مزوتراپی به عنوان یک روش ضدپیری و لاغری با تزریقهای متعدد داروها، به نظر میرسد که اثربخشی بسیار خوبی داشته باشد. اما هنوز اثبات شدهای از اثربخشی این روش بر اساس یافتههای کلینیکی و مواد ثابت نشده وجود ندارد. به عبارت دیگر، این روش همچنان نامشخص است و اثربخشی آن به طور قطعی ثابت نشده است.