فهرست مطالب
علل فلج صورت
ناشناخته است. فلج احتمالاً در اثر تورم عصب هفتم به وجود ميآيد. تورم عصب هفتم نيز ممكن است به علت يك ويروس، بيماري خود ايمني، يا كاهش جريان و فشارخون در عصب هفتم به هنگام عبور آن از ميان استخوان گيجگاهي (يكي از استخوانهاي جمجمه) باشد.
این فلج که معمولا به علت ابتلا به نوعی ویروس سرماخوردگی و بیماری خودایمنی و متعاقب آن التهاب عصب اتفاق میافتد، در زنان و مردان و در هر زمانی ممکن است رخ دهد ولی در فصل سرما شیوع آن بیشتر است.
ضعف عضلانی صورت یا فلج بل ناگهانی بروز میکند و بیشتر مواقع یک طرفه ولی گاهی دوطرفه است البته شاید فرد مبتلا قبل از بروز علایم اصلی، کمی احساس درد یا بیحسی در منطقه داشته باشد، ولی بیماری با اختلالاتی در عملکرد عضلانی مثل باز و بسته نشدن چشم و دهان یا از دست دادن حس چشایی همراه است. قدم اول تشخیص، معاینه است ولی سایر تستهای تشخیصی از قبیل آزمایش قندخون و سیتیاسکن و امآرآی از مغز به تشخیص کمک میکند. در نشانگان بهجت، بیماری گیلنباره و وجود تومور در مغز یا ساقه مغز هم چنین نشانههایی دیده میشود. گرچه در این موارد ضعف عضلانی فقط شامل صورت نمیشود بلکه بیحسی و اختلال عملکردی در یک طرف بدن یا دست و پا را هم مشاهده میکنیم.
درمان فلج صورت
تشخیص صحیح علت این عارضه و درمان سریع آن در تسریع بهبود بیماری موثر است. در 85 تا 90 درصد موارد، بیماران طی 1 تا 4 هفته بهبود مییابند. اما گاهی 18 ماه تا 2 سال طول میکشد و با افسردگی و ناامیدی روبرو میشوند. در مواردی که بیماری طول کشیده است، بیمار به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع داده میشود تا با عمل جراحی عصب آزاد شود و جراح بتواند با جابهجایی اعصاب، شکل طبیعی صورت را بازیابد. برای سرعتبخشیدن به بهبود، مصرف داروهای ضدویروس، فیزیوتراپی و ماساژدرمانی بسیار مفید هستند.
منبع : فیزیوتراپیست وحید صادقی ،نیاز روز