بی ثباتی مفصل شانه و دررفتگی آن
مفصل شانه برخلاف مفصل ران ثبات زیادی ندارد ولی درعوض دامنه حرکات آن زیاد بوده و به علت این ناپایداری است که دررفتگی مفصل شانه از سایر دررفتگیها بیشتر است. دررفتگیهای مفصل شانه تقریبا ۵۰% از کل دررفتگیهای بدن را تشکیل میدهند.بیشتر دررفتگیهای این مفصل به سمت جلو بوده و کمتر به طرف عقب اتفاق میافتند.دررفتگیهای مفصل شانه، یک عامل مهم ایجاد درد و محدودیت شدید حرکات شانه هستند.
هر درد شانه در اثر حادثه باید فوراً توسط پزشک درمان شود. پزشک بعضی در رفتگیها را بهآسانی جا میاندازد. موارد شدیدتر آن باید با جراحی درمان شود.
اگر درد شانه در اثر کار زیاد باشد، نکات زیر به رفع آن کمک میکند.
شانه را استراحت بدهید. اگر شانهٔ شما بعد از انجام کار تکراری دچار درد میشود، سعی کنید طرز انجام کار را عوض کنید. یا در فاصلهٔ کار به شانه استراحتی بدهید.
ورزش را بهطور کامل ترک نکنید مثلاً اگر گلف بازی میکنید، چند روز بهجای آن دوچرخهسواری کنید.
آن را خنک کنید. با اولین آزردگی شانه کیسهای یخ را چندبار در روز، و هر بار کمتر از ۲۰ دقیقه، روی آن بگذارید. یخ ناحیهٔ آزرده را بیحس کرده و تورم و التهاب آن را کاهش میٔهد.
آن را گرم کنید.
علل درد شانه
- التهاب تاندون و بورس
- آسیبهای عضلانی
- بی ثباتی مفصل شانه و موارد دررفتگی
- پیچ خوردگی و موارد دررفتگی مفصل آکرومیوکلاویکولار
- نشانگان گیرافتادگی شانه
- بعضی از بیماریها
- شکستگی استخوانهای شانه(کمربند شانهای)
- دردهای انتشاری یا ارجاعی
- علل دیگر
نشانگان گیرافتادگی شانه
نشانگان گیرافتادگی شانه عبارت است از اختلال در فضای زیراخرمی (ساب آکرومیال) که منجربه فشار بر تاندونهای کلاهک چرخاننده (به ویژه تاندون ماهیچه فوق خاری)، تاندون سر دراز دوسر بازویی و بورس زیراخرمی (ساب آکرومیال) میگردد. این سندرم معمولا در ورزشکاران و کارگرانی که عمل دورکردن شانه را به صورت تکراری و در دامنهای بیشتر از ۹۰ درجه انجام میدهند، اتفاق میافتد، اگرچه احتمال درگیری در افراد کم تحرک نیز وجود دارد .