فهرست مطالب
ایجاد سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ می دهد که یک رگ خونی تغذیه کننده مغز، دچار پارگی یا انسداد گردد. بنابراین آن قسمتی از مغز که توسط آن رگ تغذیه می شود و همچنین بخشهایی از بدن که توسط آن قسمت ازمغز کنترل می شوند، دیگر کار نمی کنند .
TIA ها یا حملات گذرای ایسکمیک (کاهش خونرسانی)، سکته های هشدار دهنده ای هستند که پیش از سکته اصلی رخ می دهند . آنها زمانی رخ می دهند که لخته خون یک سرخرگ را برای مدت کوتاهی دچار انسداد نماید . علایم TIA مشابه سکته مغزی هستند ، اما اغلب تنها چند دقیقه به طول می انجامند . اگر دچار این علایم بشوید، فورا به بیمارستان مراجعه نمایید .
پرفشاری خون کنترل نشده ، کلسترول بالای خون ، استعمال سیگار و بیماری قلبی شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سکته مغزی قرار می دهند .
علایم هشدار دهنده سکته مغزی
احساس ضعف یا بی حسی ناگهانی در صورت ، بازو یا پا بویژه در یک طرف بدن.
کاهش سطح هوشیاری ، مشکل در درک مفاهیم یا صحبت کردن به شکل ناگهانی.
مشکل ناگهانی در دید یک یا هر دوچشم.
اختلال در راه رفتن ، سرگیجه ، عدم تعادل یاعدم هماهنگی ناگهانی.
سردرد شدید ناگهانی بدون علت مشخص .
پیشگیری از سکته مغزی
شما می توانید با انجام اقدامات زیر جان خود را نجات داده و از ایجاد ناتوانی پس از سکته مغزی پیشگیری نمایید :
سیگار نکشید و از افرادسیگاری دوری کنید.
درصورت بالابودن کلسترول خونتان، آنرا تحت درمان قرار دهید.
غذاهای حاوی مقادیر پایینی از چربی اشباع ، چربی ترانس، کلسترول و نمک را مصرف کنید .
از لحاظ جسمانی فعال باشید .
داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
وزن خود را کنترل نمایید .
در صورتیکه دچار دیابت (بیماری قند خون) هستید، قند خون خود را کنترل کنید .
درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی
سكته مغزي ميتواند باعث ضعف يا فلج نيمي از بدن و مشكلات تعادل شود. فيزيوتراپي كمك ميكند كه تا حد ممكن كنترل ماهيچهها و حركت فرد به حالت عادي بازگردد.
فيزيوتراپي خيلي زود به دنبال سكته مغزي در منزل يا بيمارستان آغاز ميشود.
اگر فرد توانايي جابهجايي نداشته باشد، فيزيوتراپ از وضعيت مناسب آنها در تخت اطمينان حاصل ميكند و وضعيت آنها را به طور منظم تغيير ميدهد تا از خشك شدن ماهيچهها و مفاصل جلوگيري كند. اگر فردي كه دچار سكته مغزي شده است نميتواند روي تخت يا صندلي بنشيند فيزيوتراپ به او كمك ميكند تا تعادل خود را حفظ كند. پس از اين مرحله شخص ميتواند با كمك بايستد و به آرامي راه برود.
درمان اندامهاي ضعيف يا فلج با حركات كوچك و ساده آغاز ميشود. با پيشرفت شخص و قويتر شدن او حركات پيچيدهتر، آزمايش ميشوند و او تشويق ميشود تا هر دو سمت بدنش را به كار بگيرد. اين كار از استفاده بيش از اندازه از سمت سالم جلوگيري ميكند.
درمان گرفتگي عضلات اين بيماران تلفيق انجام حركات نرمشي و مصرف داروهاي ضداسپاسم ميباشد. در صورتي كه گرفتگي عضلات رفع نشود انتخاب آخر جراحي خواهد بود كه روي مغز يا روي عضلات و مفاصل صورت ميگيرد. جراحي موجب از بين رفتن درد و بازيابي برخي از حركات ميشود.