شکستگی استخوان تالوس در ناحیه مچ پا از شکستگی های مهم است و تشخیص و درمان مهارت و تجربه بالایی را در پزشک معالج طلب می کند.
آناتومی استخوان تالوس
Talus یا قاپ، یک استخوان کوچک است که در ناحیه مچ پا قرار دارد. این استخوان در بالای خود با استخوانهای نی و نازک و در پایین خود با استخوان پاشنه ارتباط دارد. سطح بالایی آن شبیه به پوسته لاکپشت است و به عنوان حلقهای بین استخوانهای ساق و کف پا عمل میکند. مفصل بین تالوس و استخوانهای ساق به عنوان مفصل مچ پا و مفصل بین تالوس و استخوان پاشنه به عنوان مفصل سابتالار شناخته میشود.
علل
شکستگی استخوان تالوس معمولاً بدنبال تصادفات وسایل نقلیه ایجاد می شود. گرچه سقوط از بلندی هم می تواند علل دیگر این شکستگی باشد. احتمال شکستگی در ناحیه ستون مهره همراه با این شکستگی وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
علائم و تشخیص
درد شدید در ناحیه مچ پا، ناتوانی در ایستادن و تورم شدید مچ پا از علائم شکستگی استخوان تالوس است. در این ضایعه، معاینه عروق و اعصاب در ناحیه مچ بسیار مهم بوده و رادیوگرافی ساده کمک اصلی در تشخیص است. گاهی اوقات شکستگی در رادیوگرافی ساده دیده نمی شود که در این مواقع پزشک معالج ممکن است از سی تی اسکن کمک بگیرد. سی تی اسکن همچنین در تعیین مقدار جابجایی قطعات شکسته شده و برنامه ریزی برای نوع درمان کمک کننده است.
درمان
درمان شکستگی استخوان تالوس باید با دقت و توجه به جزئیات انجام شود. این استخوان دارای سطح اعظمی است که از غضروف مفصلی پوشیده شده است و با استخوانهای دیگر مفصل میشود. اگر استخوان با جابجایی کمی جوش بخورد یا اصلاً جوش نخورد، ممکن است عوارض جبرانناپذیری مانند استئوآرتریت (آرتروز) مچ پا، درد مزمن مچ پا و کلاپس استخوان به وجود آید. بنابراین، باید به محض وقوع آسیب و شک به این شکستگی، بیمار را در یک آتل که سطح داخلی آن کاملاً با پنبه نرم شده است، قرار داد و باید در حالت درازکش قرار گرفته و مچ پا را بالاتر از سطح قلب قرار دهد. همچنین باید هر ساعت بمدت بیست دقیقه محل درد را با کیسه حاوی یخ خرد شده سرد کرد.
در صورتی که جابجایی قطعات شکسته شده زیاد باشد، ارتباط قطعات جابجا شده با استخوانهای بالا و پایین از بین میرود و دررفتگی ایجاد میشود. در این موارد، باید دررفتگی بصورت اورژانس جااندازی شود و درمان اغلب توسط عمل جراحی انجام میشود. در حالتهایی که شکستگی استخوان تالوس بدون جابجایی باشد، ممکن است پزشک ارتوپد تصمیم به درمان غیر جراحی توسط گچگیری بگیرد. در این صورت، بیمار باید برای مدت ۶-۸ هفته از گذاشتن پا بر روی زمین اجتناب کرده و بعد از آن نرمشهای بخصوصی را برای بدست آوردن دامنه حرکات مچ پا انجام دهد. در صورت هر گونه جابجایی حتی اندک در محل شکستگی ، درمان جراحی ضروری است.
منبع:ايران ارتوپد