اگر به روماتیسم(آرتریت روماتوئید، التهاب مفاصل جوانان،لوپوس یا اسپوندیلیت آنکیلوزان) مبتلا هستید، خطر ابتلا به عارضه پوکی استخوان در شما بیشتر است. این نوع التهاب مفصلی منجر به تولید موادی می شوند که باعث از دست رفتن بافت استخوانی می شوند.
عوامل پوکی استخوان
استعمال دخانیات
افراد سیگاری نسبت به افراد غیرسیگاری، در معرض بیشتری از خطر شکستگی استخوان قرار دارند. این امر به دلیل کاهش توده استخوانی ناشی از سیگار کشیدن است. علاوه بر این، یائسگی در زنان سیگاری زودتر رخ میدهد و سیگار کشیدن باعث کاهش سطح استروژن در زنان میشود. این عوامل خطر، احتمال بروز پوکی استخوان در زنان را افزایش میدهند. به علاوه، سیگار کشیدن میتواند اثربخشی درمان با استروژن را در زنان یائسه کاهش دهد.
مشروبات الکلی
افرادی که مقدار زیادی مشروبات الکلی مصرف می کنند، خطر ابتلا به عارضه پوکی استخوان در آنها بیشتر است زیرا این افراد توده استخوانی کمتری دارند و سریع تر بافت استخوانی خود را از دست می دهند. از دست رفتن توده استخوانی ممکن است نتیجه مستقیم اثر الکل بر استخوان باشد. مصرف بالای مشروبات الکلی باعث افزایش احتمال زمین خوردن و در نتیجه شکستگی استخوان نیز می شود.
یائسگی
پس از یائسگی، که تخمدانها تولید هورمون استروژن را متوقف میکنند، زنان شروع به از دست دادن توده استخوانی خود میکنند. استروژن که دورههای قاعدگی را کنترل میکند، به حفظ کلسیم در استخوانها و حفظ توده استخوانی کمک میکند. کاهش سطح استروژن، علت اصلی بروز عارضه پوکی استخوان در زنان پس از یائسگی است. یائسگی معمولاً حدود سن 50 سالگی رخ میدهد، اما ممکن است زودتر شروع شود، به عنوان مثال، انجام عمل جراحی برداشتن تخمدانها باعث بروز یائسگی میشود. همه زنانی که یائسه شدهاند، باید در مورد درمان با استروژن خوراکی با پزشک خود مشورت کنند.
درمان جایگزینی با استروژن یکی از موثرترین راهها در پیشگیری از شکستگیهای ناشی از عارضه پوکی استخوان است. به نظر میرسد این درمان در طی 5 تا 10 سال پس از شروع یائسگی، زمانی که از دست رفتن توده استخوانی سرعت بیشتری دارد، موثرتر باشد، اما هر زمانی که پس از شروع یائسگی این درمان آغاز شود، مفید است. درمان طولانیمدت با استروژن احتمال شکستگی را تا 50 درصد کاهش میدهد.
- در صورت داشتن هر کدام از شرایط زیر، پزشکتان ممکن است درمان با استروژن را پیشنهاد کند:
- شروع یائسگی، خصوصاً قبل از سن 45 سالگی.
- اگر از داروهایی استفاده می کنید که استخوانها را ضعیف می کنند(کورتیزن، ضد تشنجها، هپارین).
- شکستگی استخوان به دنبال عارضه پوکی استخوان.
- توده استخوانی پایین که با آزمایش سنجش توده استخوانی مشخص شده باشد.
استروژن میبایست توسط پزشک تجویز شود و میتوان آن را به صورت قرص، برچسب پوستی یا تزریقی دریافت کرد. مصرف استروژن ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان و رحم را افزایش دهد، اما مطالعات جدید نشان دادهاند که مصرف استروژن جایگزین در دوران یائسگی، خطر افزایش حملات قلبی و مغزی را تا حدودی افزایش میدهد.
درمان با استروژن ممکن است عوارض جانبی ناخواستهای مانند خونریزی قاعدگی ایجاد کند، اما هورمونهای شبه استروژنی جدیدتر، عوارض جانبی کمتری را به همراه دارند. بنابراین، اگر استروژن مصرف میکنید، بسیار مهم است که با پزشکتان همکاری نزدیک داشته باشید. اگر سابقه خانوادگی یا شخصی سرطان پستان یا رحم یا سابقه لخته شدن خون دارید، پزشکتان ممکن است توصیه کند استروژن مصرف نکنید.