کمردرد یکی از شایعترین عارضهها در جهان است و 80 درصد از افراد در طول زندگی خود به آن دچار میشوند. این عارضه سبب بروز درد در قسمت کمر، خشکی عضلانی و دشواری در ایستادن میشود. امکان دارد پزشک بیمار را جهت درمان به متخصص فیزیوتراپی معرفی کند. متخصص پیش از ارائه برنامه درمانی، وضعیت جسمانی بیمار را ارزیابی کرده و از روشهایی مانند مگنتتراپی، لیزردرمانی سرد، تحریک الکتریکی یا انجام تمارین ورزشی و حرکات کششی جهت تقویت عضلات کمر و کاهش درد استفاده میکند. متخصص فیزیوتراپی همچنین روش جلوگیری از بروز مجدد درد را به بیمار آموزش میدهد.
درمان کمردرد با مگنتتراپی در طول قرنهای گذشته مورد توجه محققین بوده است. در این روش میدانهای الکترومغناطیسی تولید شده به درون بدن نفوذ میکنند. مگنتتراپی سبب تغییر عملکرد دستگاه عصبی شده، جریان خون به بافت مورد نظر را افزایش داده و در تسکین درد موثر است. در این مقاله اطلاعات لازم در ارتباط با درمان کمردرد با مگنتتراپی شرح داده میشوند.
فهرست مطالب
فواید مگنتتراپی در درمان کمردرد چیست؟
مگنتتراپی یا مغناطیس درمانی، یک درمان کاملا طبیعی و بدون عارضه است که برای تسکين عارضههای مختلف از جمله کمردرد و با استفاده از ميدان مغناطيسی انجام میشود. درمان کمردرد با مگنتتراپی دارای مزیتهای زیر میباشد:
- مگنتتراپی، جریان خون در ناحیه آسیبدیده را افزایش میدهد و به روند بهبود آسیبدیدگیها کمک میکند. افزایش خونرسانی باعث اکسیژنرسانی بیشتر به عضلات و بافتها جهت بهبود توان فیزیکی و روانی آنها میگردد.
- مگنتتراپی به دفع سریعتر مواد زائد از بدن و تولید هورمون اندورفین که مسکنهای طبیعی بدن نام دارد کمک میکند. هورمون اندورفین در تقویت سیستم ایمنی، تسکین درد مزمن و التهاب در بدن، تولید کلاژن بیشتر در مفاصل آسیبدیده و بهبود مفاصل موثر است.
- مگنتتراپی کمردرد باعث برقراری تعادل الکترومغناطیسی طبیعی در قسمت آسیبدیده و تسکین درد میشود.
- اثرات درمانی مگنتتراپی کمردرد پس از اولین جلسه قابل مشاهده است.
- مگنتتراپی کمردرد برای تمامی سنین مناسب است.
- مگنتتراپی در جوش خوردن استخوان شکسته، درمان آرتروز و پوکی استخوان نتایج مثبتی نشان داده است.
علل کمردرد و درمان آن با مگنتتراپی
اولین قدم جهت تسکین کمردرد، تشخیص علت بروز این عارضه میباشد.
عدم تحرک جسمانی
عدم تحرک جسمانی منجر به کاهش قابلیت حرکتی بدن، بروز مشکلات مرتبط با وضعیت نامناسب بدنی و ضعف عضلانی و در نهایت ایجاد کمردرد میشود.
- کاهش قابلیت حرکتی بدن: کوتاهی و سفتی عضلات در قسمت باسن و پا بر ستون فقرات در قسمت کمر فشار وارد کرده و سبب بروز خمیدگی بیش از حد در قسمت کمر میشود. سفتی عضلات در قسمت فوقانی کمر و شانه نیز راستای طبیعی ستون فقرات را بر هم میزند.
- وضعیت نامناسب بدنی: عدم تحرک جسمانی میتواند باعث ایجاد وضعیت نامناسب بدنی مانند خمیدگی شانهها یا انحنای بیش از حد قسمت پایین کمر و بروز کمردرد شود.
- ضعف عضلانی: عضلات ضعیف خصوصا در قسمت شکم، لگن، باسن و کمر قادر به حفاظت از ستون فقرات نیستند. این حالت بر راستای ستون فقرات تاثیر منفی گذاشته و سبب بروز کمردرد میشود.
علاوه بر اصلاح وضعیت بدن و آموزش حرکات اصلاحی بیمار، پزشک از مگنتتراپی برای تسکین کمردرد بیمار استفاده میکند. مگنتتراپی با افزایش جریان خون به تسکین درد کمک میکند.
وضعیت بدن در زمان خوابیدن
در برخی از مواقع، کمردرد در اثر وضعیت نامناسب بدن در زمان خواب ایجاد میشود. در صورت بروز کمردرد شدید در زمان برخاستن از خواب و بهبود درد در طول روز، توصیه میشود که از بالش یا تشک جدید جهت بهبود وضعیت طبیعی بدن در زمان خواب استفاده شود.
آسیبدیدگی عضلانی
از جمله آسیبهای عضله، کشیدگی عضلانی است که به طور ناگهانی و یا به مرور زمان در اثر انجام حرکات مکرر ایجاد میشود. دلایل شایع کشیدگی عضله شامل خوابیدن در وضعیت نامناسب، بلند کردن اشیاء سنگین به شیوه نادرست، آسیبهای ورزشی و تصادفات خودرو میباشند. شرایط نامناسب بدنی نیز در بروز آسیبهای عضلانی موثر هستند.
با وجود این که به ندرت امکان دارد که آسیبدیدگیهای عضلانی مزمن شوند، درد ایجاد شده در قسمت عضلات ممکن است شدید باشد.
مگنتتراپی یکی از درمانهای موثر در فیزیوتراپی برای تسکین کمردرد ناشی از آسیب میباشد.
اسپاسم عضلانی
انقباض غیر ارادی و دردناک عضلات سبب بروز اسپاسم عضلانی میشود و معمولا در اثر وارد شدن آسیب به کمر و ستون فقرات بروز میکند. امکان دارد اسپاسم عضلانی در اثر مصرف مقادیر زیاد انرژی در زمان وزنهبرداری، جابهجا کردن اشیاء سنگین یا در زمان فعالیتهای ورزشی ایجاد شود. مگنتتراپی میتواند در رفع اسپاسم و گرفتگی عضلات کمر موثر باشد. اگر شما نیز دچار این مشکل شدهاید می توانید درباره رفع اسپاسم و درمان کمردرد با مگنتتراپی از پزشک خود راهنمایی و مشاوره دریافت کنید.
التهاب مفصل
التهاب مفاصل خصوصا مفاصل لگن و مهرههای ناحیه کمر میتواند باعث بروز کمردرد شدید شود. التهاب مفاصل ممکن است در اثر فرسودگی و یا آسیبدیدگی ایجاد شود.
در موارد التهاب نیز، مگنتتراپی میتواند از درمانهای موثر باشد. بسته به شدت و درد بیمار تعداد جلسات درمان کمردرد با مگنتتراپی متفاوت است.
آسیبدیدگیهای ستون فقرات
در برخی از مواقع، کمردرد به طور مستقیم به آسیبدیدگیها یا عارضههای ستون فقرات مرتبط میشود. این آسیبدیدگیها شامل:
- فتق دیسک: این آسیبدیدگی زمانی ایجاد میشود که بخش داخلی دیسک از شکاف ایجاد شده در لایه خارجی دیسک بیرون بزند.
- تنگی کانال نخاعی: کاهش فضای موجود در کانال نخاعی
- اسپوندیلیت: التهاب مفاصل بین مهرهها
- اسپوندیلوز: عارضه تخریبی که باعث از دست رفتن عملکرد طبیعی ستون فقرات میشود.
- تخریب دیسک بین مهرهای: تخریب دیسکهای موجود در ستون فقرات در اثر افزایش سن
بدون شک و تردید باید گفت باز هم مگنتتراپی برای این دسته از بیماران دارای تاثیر به سزایی میباشد. لازم به ذکر است که درمان کمردرد با مگنتتراپی به تنهایی میتواند تاثیر چندانی داشته باشد اما در کنار سایر شیوه های تسکین درد، بینظیر است.
سیاتیک
عصب سیاتیک در امتداد ناحیه پایین کمر تا قسمت انتهای پاها قرار دارد. فشردگی یا تحریک عصب سیاتیک باعث بروز عارضه سیاتیک شده و در این حالت درد شدیدی در قسمت لگن و پاها بروز میکند. درد سیاتیک معمولا در زمان عطسه یا سرفه کردن، نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی تشدید میشود.
روشهای درمان کمردرد علاوه بر مگنتتراپی
در بسیاری از موارد علاوه بر درمان کمردرد با مگنتتراپی، درمانهای دیگری برای تاثیر بهتر و تسریع در روند بهبودی بیمار ضروری و لازم است. این درمانها شامل موارد زیر میباشند:
- استراحت به مقدار کم: بسیاری از افراد تصور میکنند که استراحت بهترین روش تسکین درد میباشد، ولی در واقع ممکن است سبب تشدید درد شود. توصیه میشود که تنها برای مدت یک یا دو روز استراحت شود.
- تحرک جسمانی با حفظ قابلیت حرکتی مفاصل و عضلات، سبب تسریع روند بهبود میشود. با این حال از انجام فعالیتهایی مانند وزنهبرداری یا تمرینات ورزشی سنگین بایستی خودداری شود. جهت رفع سفتی عضلات و جلوگیری از کاهش حجم عضلانی میتوان از تمارین ورزشی سبک مانند حرکات کششی یا پیادهروی استفاده کرد.
- مصرف دارو: مصرف داروهای مُسکن بدون نیاز به نسخه یا داروهای ضد التهابی به تسکین کمردرد کمک میکنند. این نوع داروها برای تسکین کمردرد خفیف یا شدید تاثیر بیشتری دارند؛ اگرچه ممکن است برای رفع کمردرد مزمن به طور موقتی نیز سومند باشند. همچنین امکان دارد پزشک استفاده از پمادهای موضعی مانند ژل بیحسکننده را جهت تسکین درد توصیه کند.
- در برخی از موارد امکان دارد پزشک جهت تسکین درد مزمن، داروهای شلکننده عضلانی یا داروهای ضد افسردگی را تجویز کند.
- تزریق کورتیزون: امکان دارد پزشک از تزریق کورتیزون (داروی قوی ضد التهابی) در ستون فقرات استفاده کند. البته تسکین درد در این روش موقتی است و اثر آن بین یک تا دو ماه ماندگار است.
- حرکات ورزشی اصلاحی: بسیاری از افراد در زمان بروز کمردرد از انجام ورزش خودداری میکنند. این مطلب در صورت بروز آسیبدیدگی و عدم رعایت اقدامات احتیاطی صحیح میباشد. ولی ورزش در واقع روش موثری جهت تسکین کمردرد میباشد.
- ورزشهای کمبرخورد مانند شنا و ورزشهای ایروبیک به حفظ سلامت ستون فقرات کمک میکنند.
- سرما/ گرما درمانی: استفاده از پد حرارتی یا کمپرس سرد به تسکین موقتی کمردرد کمک میکنند. سرما سبب کاهش التهاب و محدود شدن جریان خون میشود، درحالی که گرما سبب شل شدن عضلات و گشاد شدن رگهای خونی میشود. گرما در مورد تسکین درد و سرما به منظور بهبود آسیبدیدگیها تاثیر بیشتری دارد.
- تحریک الکتریکی: تحریک الکتریکی عصب از راه پوست سبب تحریک اعصاب در ناحیه مورد نظر میشود. در این روش با استفاده از الکترودهایی که بر روی پوست قرار میگیرند، جریان الکتریکی خفیف ارسال شده و از انتقال سیگنالهای درد به مغز جلوگیری میشود.
- ماساژ: روش ماساژ در تسکین کمردرد موثر میباشد. ماساژ سبب افزایش جریان خون شده که به انتقال اکسیژن بیشتر و مواد مغذی به عضلات کمک میکند. در صورتی که کمردرد ناشی از آسیبدیدگی باشد، امکان دارد از روش ماساژ جهت تسکین درد استفاده نشود. در این ارتباط بایستی با پزشک مشورت شود.
- کمربند طبی: کمربند طبی به تسکین کمردرد کمک میکند ولی استفاده از این وسیله بایستی تنها طبق دستور پزشک انجام شود. در زمان بلند کردن اجسام سنگین، استفاده از کمربند سبب حفظ راستا و حفاظت از ستون فقرات، تسکین درد و همچنین جلوگیری از بروز کمردرد یا آسیبدیدگی میشود.
مگنتتراپی کمردرد برای چه افرادی مناسب نیست؟
افرادی که در قلب آنها باتری گذاشته شده است، دارای ایمپلنت یا کاشت مصنوعی هستند و یا از پمپهای انسولین استفاده میکنند، باید قبل از درمان پزشک خود را مطلع سازند.
در صورت باردار بودن نیز حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
جلسات مگنتتراپی
جلسات مگنتتراپی کمردرد بسته به شدت درد و نوع آسیب برای هر بیمار متفاوت است. پس از بررسی این عوامل، تعداد جلسات توسط متخصص فیزیوتراپی مشخص میشود.