بسیاری از افراد گاهی اوقات دچار بی خوابی می شوند. معمولا” بی خوابی یک مشکل موقتی می باشد که در مواقعی که فرد دچار استرس یا اضطراب است سراغ او می آید. هنگامی که مشکلاتی که باعث استرس و اضطراب شده اند به پایان می رسند مشکل بی خوابی نیز معمولا” بر طرف می گردد. با اینحال بسیاری از افراد آنقدر از عدم توانایی شان در به خواب رفتن نگران می شوند که همین امر باعث بدتر شدن وضعیتشان می گردد. و مشکل بی خوابی حاد آنها به یک مشکل مزمن تبدیل می شود.
چنین افرادی ممکن است به پزشک مراجعه نموده و از او درخواست می کنند که برایشان قرص خواب تجویز نماید تا فقط برای یکی دو هفته آن را مصرف نمایند و دوباره خوابشان به حالت طبیعی باز گردد. متاسفانه همینکه فردی قرص خواب مصرف می کند (صرف نظر از اینکه این قرص چقدر ضعیف یا قوی باشد) ممکن است قطع کردن مصرف قرص برایش مشکل بشود زیرا بدن خیلی سریع به این قرصها عادت می کند. گر چه شخص ممکن است با مصرف این قرص ها خواب خوبی داشته باشد اما اگر آنها را مصرف نکند دچار بی خوابی می شود که از بی خوابی قبل از مصرف قرص ها نیز بیشتر می باشد.
فهرست مطالب
عوارض کم خوابی
کاهش زمان خواب باعث افزایش غلظت هورمون گرلین در ساعات اولیه صبح میشود. این هورمون در معده تولید شده و سبب کاهش انرژی مصرفی بدن و افزایش احساس گرسنگی در صبح و در نتیجه افزایش دریافت غذا میشود.
کاهش مدت خواب سبب افزایش میل به خوردن میان وعدههای پرکالری و غذاهای ناسالم مانند غذاهای پرچرب و کربوهیدراتهای تصفیه شده در هنگام صبح و در طول روز میشود.
تاثیر طب سوزنی بر بی خوابی
طب سوزنی تاثیر بسزایی روی تنظیم خواب و خواب اوری دارد ولی در کنار طب سوزنی بیمار باید بهداشت خواب ( مثل زمان خواب/بيداري مشخص و ثابت ، محيط خواب، داروها و تركيبات دارويي، محدود كردن چرت هاي روزانه، حمام گرم نزديك به زمان خواب) را رعایت کند تا سریعتر بهبود یابد. در بیمارانی که بیخوابی به دلیل مصرف داروهای مختلف چای، قهوه، نوشابه و یا بیماری دیگری نیز باشد آن عوامل نیز باید کنترل و در صورت نیاز درمان گردند تا طب سوزنی تاثیر خوبی از خود نشان دهد.
بیماران را می توان به دو دسته تقسیم کرد :
1. بیمارانی که در به خواب رفتن مشکل دارند
به دلایل مختلفی شخص ممکن است بخواب نرود از جمله: بهداشت ضعيف خواب و مصرف تركيبات دارويي (مثل آرامبخش ها، ضد احتقان ها، OCP، ضدافسردگي هاو …) و كافئين بیش از حد که در چای، قهوه، نوشابه موجود می باشد که همگی می توانند سبب بی خوابی شوند.
2. بیماران ممکن است بخواب بروند ولی نتوانند خواب خود را حفظ کنند
برخی از دلایل انها می تواند : تنگی نفس در هنگام خواب، یا مصرف بعضی از تركيبات دارويي یا شرايط طبي مختلف مثل، آسم، آنژين، درد، خارش، پاهاي بي قرار و غیره باشد.
منبع: تبیان طب سوزنی دکتر اعتمادی