سلول های بنیادی
سلولهای بنیادی، گروهی از سلولهای بسیار مهم هستند، زیرا قادرند با تمامی سلولهای بدن ترکیب شوند. آنها دارای توانایی خودترمیمی و تمایز به انواع مختلف سلولها از جمله سلولهای خونی، عضلانی، قلبی، عصبی و غضروفی میباشند.
علاوه بر این، در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن پس از آسیب و جراحت نقش موثری داشته و میتوانند به بافتهای آسیبدیده که بخش عمدهای از سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زده و سلولهای آسیبدیده را جایگزین کرده و در ترمیم و رفع نقص در آن بافت کمک کنند.
بیمار ی های قابل درمان با سلول های بنیادی
– درمان ضایعات نخاعی
پزشکان با استفاده از سلولهای بنیادی توانستهاند به افراد دچار آسیبهای نخاعی کمک کنند تا دوباره حس و کنترل اندامهای تحتانی خود را به دست آورند. این درمان به تایید سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا رسیده است.
– درمان بیماری پارکینسون
سلولهای بنیادی همچنین در درمان بیماران مبتلا پارکینسون نقش داشتهاند. پارکینسون، یک بیماری تحلیل عصبی است که منجر به مشکلات حرکتی، گفتاری و سفتی عضلات میشود.
مطالعات نشان داده است که سلولهای بنیادی جنینی میتوانند منجر به افزایش سلولهای عصبی سازنده دوپامین در بیماران مبتلا به پارکینسون شوند، که این ماده شیمیایی در بدن آنها کاهش یافته است.
این روش درمانی که با موفقیت بر روی مغز موشها انجام شده، هنوز برای استفاده در انسانها مورد تأیید نیست.
– درمان دیستروفی عضلانی
یکی از بزرگ ترین موانع در توسعه درمانهای مبتنی بر این روش برای اختلالات عصبی عضلانی، مانند دیستروفی عضلانی دستیابی به سلولهای ماهیچه مولد کافی برای تولید یک واکنش موثر درمانی بوده است.
اما دانشمندان با حل این مشکل، راه را برای درمان دیستروفی عضلانی با استفاده از سلولهای بنیادی هموار ساختهاند.این شیوه درمانی نیز به زودی به مراکز درمانی ارائه میشود.
– ترمیم ساییدگی زانو
یکی از روشهای پرکاربرد درمانی با استفاده از سلولهای بنیادی، درمان و ترمیم ساییدگی زانو است که در ایران نیز انجام میشود. این روش درمانی با موفقیت بالایی انجام میشود و میتواند نیاز بیمار به استفاده از روشهای درمانی دیگر را کاهش دهد.