مفاصل انگشتان دست از مهمترین مفاصل بدن هستند و آرتریت این مفاصل به علت ایجاد درد و تغییر شکل در انگشت میتواند در فعالیت های روزانه تغییرات زیادی را ایجاد کند.
مهمترین اقدامات درمانی در آرتریت مفاصل انگشتان دست عبارتند از
- کاهش فعالیت های بدنی که موجب درد میشود
- یاد گرفتن راه های درست انجام دادن کارها با دست بطوریکه فشار زیادی به انگشتان وارد نشود
- استفاده از وسایل کمکی برای بهتر انجام دادن کارها
- استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
- گرم کردن موضع درد
- استفاده از بریس انگشت حتی بصورت یک زینت
- بریس انگشت
- نرمش های کششی
در صورتیکه اقدامات فوق نتواند درد بیمار را کاهش دهد تزریق داروهای حاوی کورتیکوستروئید به توسط پزشک در درون مفصل میتواند تا چند ماه مشکلات بیمار را کم کند.
در صورت موثر نبودن این اقدام پزشک معالج ممکن است تصمیم به انجام عمل جراحی بگیرد. سه نوع جراحی برای کاهش درد آرتریت انگشتان دست انجام میشود.
خشک کردن مفصل در درمان آرتریت انگشتان دست
جراحی خشک کردن مفصل یا فیوژن (Fusion) یا آرترودز (Arthrodesis) به معنای اتصال دو استخوان تشکیل دهنده یک مفصل به یکدیگر است. این روش باعث از بین رفتن حرکت مفصل میشود اما در عوض، درد بیمار کاهش مییابد. جراحی خشک کردن مفصل انگشتان دست بیشتر در مفاصل اینترفالانژیال (Interphalangeal) استفاده میشود و در این نواحی، این روش جراحی نسبت به جراحی تعویض مفصل، سادهتر و با نتایج قابل اطمینانتر است. این نوع جراحی بیشتر در افراد جوان و فعال استفاده میشود که نیاز دارند تا فعالیتهای سنگینی را با دست خود انجام دهند.
تعویض مفصل در درمان آرتریت انگشتان دست
بعضی جراحان در درمان آرتریت مفاصل انگشتان دست از عمل جراحی تعویض مفصل یا آرتروپلاستی (Arthroplasty) استفاده میکنند، اما این نوع جراحی بیشتر در افراد مسن استفاده میشود. افراد مسن نیاز به حرکت مفصل زیادی ندارند اما به پایداری در مفصل نیاز دارند.
بازسازی مفصل در درمان آرتریت انگشتان دست
در یک نوع دیگر از بازسازی مفصل که به آن Excisional arthroplasty میگویند، پزشک سطوح خراب شده غضروفی را از دو سر استخوان و در محل مفصل خارج میکند و سپس بافت نرمی مانند قسمتی از یک تاندون را بین آنها قرار میدهد. این عمل جراحی باعث حفظ حرکات مفصل و کاهش درد آن میشود. این روش بازسازی مفصل بیشتر در آرتریت مفصل کارپومتاکارپ (Carpometacarpal) شست استفاده میشود.
منبع: ایران ارتوپد