فیزیوتراپی رشتهای است که با استفاده از عوامل فیزیکی مانند: گرما، سرما، نور، الکتریسیته و غیره و عوامل مکانیکی مانند تمرینها و حرکات در جهت بهبود و درمان یا بازگردانیدن کار اعضای بدن و هدایت بیمار برای استفاده از تواناییهای باقی مانده و قابل دستیابی، برای جبران هر چه بیشتر ناتواناییها، برای رسیدن به زندگی مستقل فرد معلول و بیمار، در حد امکان کوشش مینماید.
بیمارانی که نیازمند به خدمات فیزیوتراپی دارند شامل بیماریهای ارتپدی مانند انواع شکستگیها و در رفتگیها، ضایعات بافت نرم، بیماریهای مفاصل و استخوان ، بیمارانی که دچار تنگی کانال نخاعی در کمر یا گردن هستند ،انواع قطع عضوها، ضایعات سیستم اعصاب، مانند سکته مغزی، بیماریهای قلب و عروق و تنفس، بیماریهای روماتولوژی، پوست و نازایی زنان و در جهت جلوگیری از عوارض ناشی از جراحیهای مختلف.
اهداف فیزیوتراپی:
1) کاهش دردهای حاد، تحت حاد و مزمن ناشی از هر گونه بیماری یا سندرمهای مختلف به وسیله بکارگیری انواع دستگاههای فیزیوتراپی
2) تقویت عضلانی و جلوگیری از ضعیف شدن آنها از طریق برنامههای تقویتی متعدد.
3) افزایش دامنه حرکتی مفاصل و جلوگیری از محدود شدن آنها در اکثر بیماریهای عضلانی ـ اسکلتی و عصبی
4) آموزش مجدد حرکت و انقباض عضلانی در مواردی که عضلهای برای مدتی به علل مختلف بدون فعالیت مانده است با استفاده از تحریکهای الکترونیکی و… فعالیت عضلانی را مجدداً برقرار میسازند.
5) نو آموزی حرکت و انقباض عضله، در مواردی مانند فلجها، گاه لازم میشود که عضله سالمی از جای طبیعی خود به جای دیگر انتقال داده شود که در چنین مواردی باید عضله را از طریق محرکهای الکتریکی نسبت به کار جدیدش آشنایی و آموزش داد.
6) جلوگیری از تشکیل و تشدید تغییر شکلها و اصلاح آنها در حد امکان.
7) تجویز آموزش نحوه صحیح استفاده از وسایل کمکی معلولین از قبیل عصا، ویلچر، بریس، کرست، ابزار کار ویژه معلولین و همچنین نحوه استفاده از پروتز در موارد قطع عضو
8) آموزش نحوه صحیح انواع وضعیتهای رانندگی، ایستادن، نشستن، خوابیدن، فعالیتهای شغلی و… برای آن صدمات ناشی از هر کدام به حداقلبرسد.
9) آموزش و تحت کنترل درآوردن فعالیتهای دفع ادرار و مدفوع، در بی اختیاری ادراری به دنبال فلجهای نخاعی.
10) درمان نازایی زنان در مواردی که به علت عفونت و التهاب دستگاه تناسلی باشد.