آدرس: جنوب به شمال خیابان ولیعصر، نرسیده به مطهری، کوچه حسینی راد، پلاک 34

نوبت دهی مرکز : 88801800 – 021

پای پرانتزی و درمان آن

Z

پای پرانتزی

پای پرانتزی در نوزادان شایع است و بیشتر بعلت قرار گرفتن نا مناسب پاها در رحم است. با ایستادن و راه افتادن کودک، قوس پای پرانتزی کاهش می‌یابد و در بیشتر موارد تا دو سه سالگی بهبود می‌یابد. در این زمان، با ایستادن، قوزک داخلی و زانوها بهم می‌چسبند. اما باقی ماندن این حالت پس از دو تا سه سالگی می‌تواند غیرطبیعی باشد و نشانه بیماری “ریکتز” باشد که در اثر کمبود ویتامین “د” ایجاد می‌شود.

در صورتی که پای پرانتزی شدید باشد، آزمایش خون ضروری است. همچنین، در برخی از کودکان، رادیوگرافی پاها ضروری است، بخصوص اگر کودک بالای سه سال دچار پای پرانتزی باشد، پرانتزی بودن پاها قرینه نباشد یا پای پرانتزی بجای کاهش، افزایش پیدا کند. در برخی موارد، پزشک ممکن است در معاینه، علایمی را که نیاز به بررسی بیشتر دارند، متوجه شود.

درمان پای پرانتزی

در وضعیت طبیعی، پای پرانتزی نیازی به درمان خاصی ندارد. اما در صورتی که پای پرانتزی ثانویه به بیماری خاصی مرتبط باشد، درمان بیماری اولیه باید انجام شود. در برخی موارد خاص، استفاده از کفش مخصوص و حتی جراحی ممکن است توصیه شود.

درمان پای پرانتزی و زانوی ضربدری در کلینیک‌های طب فیزیکی و فیزیوتراپی امید انجام می‌شود. این درمان‌ها شامل تمرینات درمانی، ورزش مخصوص برای پای پرانتزی و استفاده از کفش‌های ویژه می‌شود. تصمیم در مورد نیاز به هر کدام از این روش‌ها پس از معاینه تخصصی و ارزیابی بیومکانیکی اتخاذ می‌شود. در برخی موارد، این درمان‌ها ممکن است لازم نباشند.

در مورد زانوهای پرانتزی و ضربدری، در صورت مشاهده این حالت در کودکان و نوجوانان قبل از پایان یافتن سن رشد، باید احتمال کمبود ویتامین و نرمی استخوان بررسی شود. زیرا کنترل نرمی استخوان می‌تواند نقش موثری در اصلاح حالت پرانتزی در این افراد داشته باشد، به شرطی که این مسئله به موقع مورد بررسی قرار گیرد.

استفاده از کفش‌ها و کفی‌های طبی مناسب در کودکان و نوجوانان می‌تواند نقش اصلاح‌کننده‌ای برای انحراف مفصل زانوها، یعنی حالت ضربدری و پرانتزی در کودکان، داشته باشد و می‌تواند کمک موثری برای این افراد باشد.

اما در سنین بعد از رشد، یعنی زمانی که صفحه رشد استخوانی بسته شده و رشد فرد به پایان رسیده است، امکان اصلاح ضربدری و پرانتزی بدون روش‌های جراحی وجود ندارد. به عبارت دیگر، بعد از پایان یافتن سن رشد، تنها با استفاده از روش‌های جراحی می‌توان زانو را صاف و اصلاح کرد. روش‌های جراحی تنها برای افرادی که زانوهایشان خیلی باز یا خیلی بسته هستند و یا حالت ضربدری و پرانتزی زانوهاشان خیلی پیشرفته است، توصیه می‌شود. اما برای بقیه افراد، روش‌های غیرجراحی نیز وجود دارد که می‌تواند کمک کند.

مقالات مرتبط

مشاوره رایگانمشاوره رایگان