معمولی ترین مشخصه فتق دیسک کمری، کمر درد با انتشار به قسمت های پایین ، باسن و زیر زانو در امتداد عصب سیاتیک است. اقدامات زیر جهت کاهش درد دیسک کمر موثر می باشند:
1- اجتناب کردن از در معرض سرما بودن در طی ورزش .
2- حفظ وزن مناسب برای جلوگیری از درد دیسک کمر موثر می باشد .
3- استفاده از پارچه لوله شده کمری یا بالش برای نشستن
4- انجام هر گونه ورزش باید مطابق با نظر فیزیوتراپ باشد.
5- در طی ایستادن طولانی، یک پا را روی پله یا چارپایه قرار دهید .
6- استفاده از گرما و سرما در کاهش درد دیسک کمر
7- استفاده از شکم بند یا کمربند طبی جهت محدود کردن حرکات اضافی کمر طبق دستور پزشک در درمان درد دیسک کمر.
نرمش و ورزش بعد از جراحی دیسک کمر
مفاصل اندام بعد از جراحی دیسک کمر خیلی زود خشک شده و دچار محدودیت حرکتی میشوند. برای پیشگیری از این مشکلات پزشک معالج سعی میکند در اولین فرصت حرکات کلیه مفاصل همه اندام های بیمار بخصوص کمر که تحت جراحی قرار گرفته و بخصوص مفصل نزدیک به محل عمل را شروع کند.فیزیوتراپی بعد از عمل دیسک کمر در تسریع روند بهبودی تاثیر فراوانی دارد.
گاهی اوقات این حرکات چند ساعت بعد از جراحی دیسک کمر شروع میشود. فیزیوتراپی بعد از عمل دیسک کمر در ابتدا بصورت پاسیو Passive انجام میشوند یعنی فیزیوتراپ مفصل بیمار را خم و راست میکند. بعد از مدتی به بیمار آموزش داده میشود که خودش مفاصل مورد نظر را حرکت دهد.
مشکل دیگر ضعیف شدن تدریجی عضلات کمر بعد از جراحی دیسک کمر شده است. بنابراین طبق یک برنامه منظم و زیر نظر فیزیوتراپ بیمار حرکات نرمشی خاصی را انجام میدهد تا قدرت عضلات اندام را در حد متعادلی حفظ کند.
بعد از اینکه بیمار توانست در انجام حرکات نرمشی کششی (برای افزایش دامنه حرکتی مفاصل اندام) و حرکات نرمشی تقویتی مهارت لازم را کسب کند حرکات تعادلی به بیمار آموزش داده میشود. راه رفتن بیمار بعد از جراحی دیسک کمر هم از نکات با اهمیت است.