آدرس: جنوب به شمال خیابان ولیعصر، نرسیده به مطهری، کوچه حسینی راد، پلاک 34

نوبت دهی مرکز : 88801800 – 021

فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد

ستون مهره های ناحیه کمر در ناحیه تحتانی ستون مهره ها قرار گرفته است و از 5 استخوان (مهره) تشکیل شده است. در بین هر مهره دیسک هایی قرار گرفته است که نقش ضربه گیری را در ستون مهره ها ایفا میکنند. ماهیچه های بی شماری در ستون مهره های ناحیه کمر وجود دارند که از تعدادی لیگامنت قوی تشکیل شده است و باعث استحکام ستون مهره ها شده اند.اغلب کمردرد ها به دنبال آسیب رخ میدهد هرچند افرایش سن در بروز درد کمر موثر است .ممکن است هر فردی در زمانهایی از زندگی خود به دلیل کمر درد در فعالیتهای عادی زندگی خود دچار اختلال شود .مدت زمان ابتلا متفاوت بوده و گاهی بعد از چند هفته اختلال شرایط بهتر می گردد.

بسیاری از این ساختارها زمانی که شما دچار درد کمر می شوید درگیر هستند که در فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد مورد توجه قرار می گیرند.

دلایل کمردرد

کمر انسان شامل ساختار پیچیده ای از عضلات، رباط ها، تاندون ها، دیسک ها و استخوان ها می شود. قسمت های ستون فقرات با بالشتک های غضروفی شکل محافظت می شود. هر گونه مشکل در یکی از این اجزا می تواند منجر به کمر درد شود.

دردهای شدید مفصل کمر که نیاز به فیزیوتراپی کمر درد برای درمان و کاهش درد دارد، بر اثر موارد زیادی رخ میدهد که شامل موارد زیر است:

1-  ضربه (ناشی ازتصادف،افتادن وبلندکردن وزن های سنگین)

2-  عدم تعادل ماهیچه ها(عدم تعادل در حالت ماهیچه ها)

3-  شرایط نامطلوب پزشکی

4-  بیماری های روماتیسمی

نقش فیزیوتراپی در درمان دیسک کمر

در مراحل اولیه فیزیوتراپی دیسک کمر برای درمان و کاهش درد مواردی وجود دارد که با انجام آنها میتوانید به صورت موقت باعث بهبودی سریع دیسک کمر شوید.

فعال بودن:دردهای مفصل کمر ممکن است شما را مجبورکند که برای تسکین آن در رختخواب استراحت کنید اما این کار اشتباه است و شما باید تا جایی که احساس راحتی میکنید مفصل خود را حرکت دهید. با حرکت مفصل باعث جلوگیری ازسختی و گرفتگی عضلات میشوید. متخصص فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد با طراحی برنامه تمرینات آرام ورزشی میتواند به این هدف دست یابد. او همچنین میتواند با توسعه دادن فعالیت ها به تدریج باعث بازگشت بیمار به حالت اولیه شود و بیمار بتواند عملکرد خود را به صورت طبیعی انجام دهد.

استفاده از گرما درمانی: گرما میتواند باعث کاهش درد و بهبود عملکرد درد 48 ساعت اولیه هنگام بروز فتق دیسک کمر شود. یکی از ساده ترین روش ها در فیزیوتراپی دیسک کمر برای درمان و تسکین درد استفاده از پدها و کمپرسهای گرم و بطری های آب گرم بر روی موضع است. حتما قبل از قرار دادن جسم گرم بر روی موضع آنرا امتحان کنید.

استراحت کردن در یک موقعیت راحت: اگرچه فعال بودن در حین فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد بسیار مهم است اما زمانی هم شما به استراحت احتیاج دارید پس یک زمانی را به خود اختصاص دهید و بعد از فعالیت کمی دراز بکشید یا بشینید. موقعیتی که برای شما راحتتر است را هنگام استراحت مخصوصا زمانیکه میخوابید انتخاب کنید. هنگام خوابیدن بر روی کمر از یک بالش برای زیر زانوها استفاده کنید و زمانیکه بر روی پهلو میخوابید این بالش را در بین زانوهای خود قرار دهید با انجام این کار باعث نگهداری از مفصل کمر و راحتی بیشتری می شود.

زمانیکه مینشینید مفصل کمر شما باید حتما به جایی تکیه داده شود. شما میتوانید هنگام نشستن برای محافظت از مهره های کمر از یک حوله گرد شده بر روی ناحیه کمانی کوچک مفصل کمر استفاده کنید. این کار باعث حفاظت و پشتیبانی از مهره های کمر می شود و درد را تسکین می دهد.

اگرچه کمردرد باعث ناتوانی و اختلال در بدن شما می شود اما بسیار مهم است که آگاه باشید این درد می تواند با استفاده از تجهیزات فیزیوتراپی تسکین یابد. شما می توانید با یک درمان مناسب به حالت طبیعی خود باز گردید و با استقامت ماهیچه های اطراف ستون مهره ها باعث ایجاد حرکات بدون درد و طبیعی شوید.

بسیار مهم است تا با پزشک فیزیوتراپیست در مورد فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد مشورت کنید او میتواند به شما کمک کند.

پزشک فیزیوتراپ متخصص در ارزیابی آسیب دیدگی های ماهیچه ها و ساختارهای بدن مخصوصا کمردرد است. او برای شناسایی ساختاری که باعث درد شده است بیمار را به صورت فیزیکی معاینه می کند. پزشک فیزیوتراپیست قادر است که شما را با علت های درد آشنا کند و روش های خود مدیریتی را به شما آموزش می دهد. او همچنین موارد درمانی پس از جراحی دیسک کمر را به شما ارائه خواهد کرد این درمان ها شامل موارد زیر است.

1-  حرکت دادن

2-  ماساژ

3-  کشش

4-  تمرینات استقامتی

5-  ضربه زدن

6-  توصیه هایی برای حالت های قرارگیری بدن در موقعیت های مختلف در منزل و محل کار

روش های درمانی که ذکر شد فقط باعث کاهش کمردرد نمی شود بلکه از بازگشت درد به مهره ها هم جلوگیری می کند. اگر شما از کمردرد رنج می برید درنگ نکنید. هر چه سریعتر به پزشک فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد مراجعه کنید، آنها سریعتر می توانند به شما کمک کنند و باعث کنترل درد و بازگشت شما به زندگی ،کار ورزش شوند.

فواید

تمرینات فیزیوتراپی با ایجاد تحرک و استقامت ماهیچه های اطراف ستون مهره های کمر و شکم میتواند به سرعت باعث ریکاوری و احیا ناحیه کمر شود. تحقیقات نشان میدهد که ماهیچه های خاصی مانند ماهیچه مالتیفیداس multifidus به صورت خودکار بعد از آسیب دیدگی یا دردهای شدید کمردرد بهبود نمی یابد. این شاید یکی از دلایل کاهش تاثیر فیزیوتراپی کمر برای افرادی است که تا به حال به پزشک فیزیوتراپی مراجعه نکرده اند.

تمرینات فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد افرادی که دچار درد های شدید کمر هستند باید بر اساس شرایط بیمار و تشخیص پزشک انجام شود.

تمرینات فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد باید توسط یک پزشک متخصص تجویز شود او با ارزیابی هر بیمار به صورت جداگانه تمرینات خاص برای او طراحی میکند پزشک فیزیوتراپی نباید برای همه بیماران یک تمرین یکسان و کلی را انجام دهد. برنامه تمرین کلی و یکسان میتواند باعث تشدید درد بیماران شود.

تمرینات فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد شامل موارد زیر است اما فقط به این موارد محدود نمی شود.

1-  تحرک مفصل

2-  تحرک بافت های نرم

3-  ضربه زدن

4-  تمرینات(شامل تمرینات کششی و استقامتی)

5-  طب سوزنی واستفاده ازسوزن های خشک

6-  کشش

7-  استفاده از دستگا ه های الکتریکی

پزشکان فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد تمریناتی را به بیماران آموزش میدهند که به تدریج می تواند پیشرفت داشته باشد این تمرینات از راه های متنوعی تجویز می شود که شامل موارد زیر است:

1-  برنامه تمرینات خانگی

2-  آب درمانی

3-  آموزش تمرینات شخصی یا گروهی

پزشک فیزیوتراپی قادر است تا به بیمار کمک کند تا دوره کاهش و تسکین درد سریعتر انجام شود او ترجیح می دهد که درمان ها را بسیار سریع شروع کند تا بیمار سریعتر بهبود یابد.

تمرینات فیزیوتراپی کمر

تمرینات استقامتی فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد باعث بازتوانی عضلات کمر میشود و بازگشت تدریجی این توانمندی بیمار برای انجام فعالیت های روزانه بسیار مهم است.

پزشک فیزیوتراپی به شما توصیه میکند که تمرینات را درمراحل اولیه 10 تا 30 دقیقه و 2 تا 3 مرتبه در یک روز انجام دهید. او تعدادی از تمرین های فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد که در ادامه گفته می شود را به بیمار توصیه میکند. این راهنما به شما کمک می کند تا در مورد تمرینات اطلاعات بیشتری کسب کنید شما می توانید این تمرینات را تحت نظارت یک پزشک فیزیوتراپی انجام دهید.

مرحله اول(تمرینات اولیه)

ضربه زدن بوسیله مچ پا

1-  بر روی کمر بخوابید.

2-  مچ پای خود را بالا و پایین بیاورید.

3-  این حرکت فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد را 10 مرتبه تکرار کنید.

کشیدن یا لغزش پاشنه

1-  بر روی کمر بخوابید.

2-  به آرامی زانوی خود را خم و راست کنید.

3-  این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.

انقباض شکم

1-  بر روی کمر بخوابید و زانوهای خود را خم کنید و دست های خود را در پایین قفسه سینه به حالت استراحت قرار دهید.

2-  ماهیچه های شکم خود را منقبض کنید تا قفسه سینه به سمت مفصل کمر فشار بیاورد.

3-  نفس خود را نگه ندارید.

4-  این حرکت را به مدت 5 ثانیه نگه دارید.

5-  رها کنید و ریلکس شوید.

6-  این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.

اسکوات یا نیمه نشسته به دیوار

1-  بایستید و به دیوار تکیه دهید.

2-  پاهای خود را با فاصله 30 سانتی متر از دیوار قرار دهید.

3-  ماهیچه های شکم خود را منقبض کنید در حالیکه به آرامی زانوهای خود را با زاویه 45 درجه خم می کنید.

4-  این حرکت را به مدت 5 ثانیه نگه دارید.

5-  به آرامی به حالت اولیه باز گردید.

6-  این حرکت فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد را 10 مرتبه تکرار کنید.

بلند کردن پاشنه

1-  بایستید و وزن خود را بر روی هر دو پا قرار دهید.

2-  به آرامی پاشنه پای خود را بالا و پایین بیاورید.

3-  این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.

بالابردن ساق پا به صورت صاف

1-  بر روی کمر در حالیکه یکی از پاها به صورت صاف و پای دیگر به حالت خم قرار دارد بخوابید.

2-  برای استحکام کمر ماهیچه های شکم خود را منقبض کنید.

3-  به آرامی ساق پای خود را با فاصله 15 تا 30 سانتی متر از روی زمین بالا بیاورید و آنرا به مدت 1 تا 5 ثانیه نگه دارید.

4-  به آرامی ساق پای خود را پایین بیاورید.

5-  این حرکت فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد را 10 مرتبه تکرار کنید.

مرحله دوم(تمرینات متوسط)

کشش زانو به سمت قفسه سینه

1-  برروی کمر بخوابید و هر دو زانوی خود را خم کنید.

2-  ران شما باید پشت زانو باشد و یک زانوی خود را به سمت سینه بالا بیاورید.

3-  آنرا به مدت 20 ثانیه نگه دارید.

4-  زانوی خود را رها کنید و ریلکس شوید.

5-  این حرکت فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد را برای هر دو پا 5 مرتبه تکرار کنید.

کشش همسترینگ

1-  بر روی کمر بخوابید و ساق پای خود را خم کنید.

2-  ران خود را در پشت زانو نگه دارید.

3-  به آرامی زانوی خود را صاف کنید تا کششی در پشت ران احساس کنید.

4-  این حرکت را 20 ثانیه نگه دارید.

5-  زانوی خود را رها کنید و ریلکس شوید.

6-  این حرکت را 5 مرتبه برای هر دو پا تکرار کنید.

تمرینات تقویتی کمر با توپ سوئیسی

ماهیچه های شکم باید برای انجام همه تمرینات فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد منقبض باشد. هر تمرین را باید 60 ثانیه انجام دهید. هرچه که توپ از بدن شما دورتر باشد تمرینات شما سخت تر میشود.

1-  بر روی کمر بخوابید زانوی خود را خم کنید و پشت ساق پای خود را بر روی توپ قرار دهید.

2-  به آرامی بازوی خود را تا حد سر بالا بیاورید و سپس پایین بیاورید و با بازوی دست مخالف جابه جا کنید.

3-  به آرامی یک زانوی خود را صاف کنید و آنرا ریلکس کنید و این حرکت را برای زانوی دیگر انجام دهید.

4-  به آرامی یک زانوی خود را صاف کنید و بازوی مخالف خود را تاحد سر بالا بیاورید بازو و ساق مخالف با یکدیگر جا به جا کنید.

5-  به آرامی توپ را با ساق پا جلو و عقب ببرید.

نشستن بر روی توپ

1-  بروی یک توپ بشینید و لگن و زانوی های خود را 90 درجه خم کنید و پاهای خود را بر روی زمین قرار دهید.

2-  به آرامی بازوی خود را تا نزدیکی سر بالا بیاورید و پایین بیاورید این حرکت فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد را با بازوی مخالف جابه جا کنید.

3-  به آرامی پاشنه پای خود را بالا و پایین بیاورید و طرف راست و چپ را با یکدیگر جا به جا کنید.

4-  به آرامی یک پاشنه پای خود را به همراه بازوی مخالف تا نزدیکی سر بالا بیاورید. با بازوی و پاشنه سمت دیگر بدن جابه جا کنید.

5-  قدم رو: به آرامی یکی از پاهایتان را با فاصله 5 سانتی متر از زمین بالا بیاورید سمت راست و چپ را جابه جا کنید.

ایستادن

1-  بایستید و یک توپ بین مفصل کمر و دیوار قرار دهید.

2-  به آرامی زانوی خود را 45 تا 90 درجه خم کنید و 5 ثانیه نگه دارید. زانوهایتان را صاف کنید.

3-  به آرامی زانوی های خود را 45 تا 90 درجه در حالیکه هر دو بازوی خود را تا نزدیکی پیشانی بالا آورده اید خم کنید.

خوابیدن بر روی توپ

1-  بر روی شکم بر روی یک توپ دراز بکشید.

2-  به آرامی بازوهای خود را تا نزدیکی پیشانی بالا بیاورید و جابه جا کنید.

3-  به آرامی ساق پای خود را با فاصله 5 تا 10 سانتی متر از زمین بالا بیاورید و یک در میان برای هر دو ساق پا انجام دهید.

4-  در حالت های 1 و 2 فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد ساق پای خود را به صورت یک درمیان بالا بیاورید.

5-  یک زانوی خود را خم کنید به آرامی ساق پای خود را بالا بیاورید و ساق پای چپ و راست را با یکدیگر جا به جا کنید. دقت کنید که ناحیه کمانی کمر را خم نکنید.

مرحله سوم(تمرینات پیشرفته)

کشش ناحیه لگن

1-  بر روی کمر بر لبه یک رختخواب بخوابید زانوی خود را برروی قفسه سینه نگه دارید.

2-  به آرامی یک ساق پای خود را پایین بیاورید تا کششی در بالای ران، لگن ایجاد شود.

3-  این حرکت فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد را به مدت 20 ثانیه نگه دارید.

4-  زانوی خود را رها کنید و ریلکس شوید.

5-  این حرکت را 5 مرتبه برای هر دو طرف تکرار کنید.

کشش پریفورمیس

1-  بر روی کمر بخوابید و هردو زانوی خود را خم کنید.

2-  یک ساق پای خود را بر روی ساق پای دیگر قرار دهید.

3-  زانوی مخالف را به سمت قفسه سینه بکشید تا کششی در ناحیه لگن و باسن احساس شود.

4-  این حرکت را به مدت 20 ثانیه نگه دارید.

5-  زانوی خود را رها کنید و ریلکس شوید.

6-  این حرکت را 5 مرتبه برای هر دو طرف تکرار کنید.

تمرینات تقویتی توپ سوئیسی

1-  بر روی شکم بر روی توپ بخوابید دست خود را در روی زمین جلوی توپ قرار دهید و توپ را از ماهیچه ها شکم به سمت ساق پا غلط دهید توپ باید در زیر ساق پا قرار بگیرد. به حالت اولیه فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد باز گردید.

2-  درحالیکه توپ در زیر ساق پاهایتان قرار دارد به آرامی بازوهای خود را به صورت یک در میان تا نزدیکی سر بالا بیاورید.

3-  به همان صورتیکه دستتان درجلوی توپ قرار دارد حرکت شنا انجام دهید.

تمرینات ایروبیک

با انجام این تمرینات فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد می توان ستون مهره ها را در یک موقعیت متعادل در حالیکه باعث استحکام ماهیچه های شکم و حفاظت از مفصل کمر می شود قرار دهیم. تمرینات ایروبیک در فیزیوتراپی کمر برای درمان و کاهش درد شامل تمرین دوچرخه برای مدت زمان 20 تا 30 دقیقه و تمرین تردمیل 20 تا 30 ثانیه است.

مقالات مرتبط

مشاوره رایگانمشاوره رایگان