بروز بیماری پوکی استخوان در هر شخصی بستگی به عواملی چون سن، جنس و نژاد دارد. عوامل ژنتیکی و وراثتی نیز در تعیین حداکثر توده ی استخوانی مهم هستند. پوکی استخوان مشکلی است که در اثر افزایش سن ایجاد می گردد ولی میزان حداکثر توده استخوانی به طور عمده ای تحت تأثیر عوامل ژنتیکی هستند. (نقش عوامل ژنتیکی) بعضی از بیماری ها و درمان های آنها باعث افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان می شوند ماند یائسگی زود هنگام در سنین پایین تر ، فقدان پریودهای ماهانه، درمان با داروهای استروئیدی (کورتن دار) و … بسیاری از جنبه های زندگی روزانه از قبیل، رژیم غذایی، فعالیت بدنی، مصرف الکل و سیگار و … نیز می توانند بر روی استخوان ها اثر بگذارد.
فهرست مطالب
بهبود پوکی استخوان با فیزیوتراپی:
برای رسیدن به بهبودی پوکی استخوان ورزش کردن و انجام تمرینات مناسب روزمره تحت نظر فیزیوتراپیست و پزشک مربوطه است چرا که با در نظر گرفتن وضعیت قلبی – تنفسی، تواناییهای فیزیکی، دامنه حرکتی و مشکلات اسکلتی عضلانی مانند افزایش یا کاهش قوس کمر، وضعیت قوس کف پا یا زوایای مفاصلی مانند زانو و لگن و قدرت عضلات برای فرد سالمند، ورزشهای مناسبی برای وی در نظر گرفته میشود.
چگونگي پيشگيري از پوكي استخوان
– قرار گرفتن در معرض نور مستقيم آفتاب به دريافت ويتامين «د» كمك ميكند.
– از منابع كلسيم و ويتامين «د» به اندازه كافي در رژيم غذايي خود استفاده كنيد.
– از مصرف دخانيات به هر شكل (سيگار و قليان) خودداري كنيد.
– ورزش مستمر و مناسب را در برنامه زندگي خود بگنجانيد.
– غلات، لبنيات، حبوبات، سبزي، ماهي و ميوه را در رژيم غذايي خود بگنجانيد. مصرف روزانه 3 ليوان شير يا ماست كم چرب (يا دو قطعه پنير بجاي هر ليوان شير) ميتواند كلسيم مورد نياز روزانه بدن را تامين كرده به سلامت استخوانها كمك ميكند.
– از مصرف نوشابه يا قهوه خودداري كرده و دوغ كم نمك را جايگزين آن كنيد. روزانه 8-6 ليوان آب بنوشيد.
– ماهيها، جگر و تخم مرغ منابع غذايي حاوي ويتامين «د» هستند. از آنها در برنامه هفتگي غذايي خود استفاده كنيد.
اگر قادر به انجام انواع ورزشها نيستيد حداقل سه بار در هفته به مدت 30-20 دقيقه پياده روي كنيد. پياده روي بهترين جايگزين براي انواع ورزشها جهت جلوگيري از پوكي استخوان است.
علائم و نشانه های پوکی استخوان (عوارض پوکی استخوان) :
پوکی استخوان فقط وقتیکه ایجاد شکستگی می کند باعث شکایت افراد می گردد، به عنوان مثال نمی توان کمر درد و یا پشت درد را به حساب پوکی استخوان گذاشت. از شکستگی های رایج بر اثر پوکی استخوان می توان شکستگی های مچ دست، ستون فقرات، گردن و استخوان ران را نام برد.
شکستگی های مچ دست (ماکیز) در خانم های 70 -50 ساله بسیار شایع است که در هنگام زمین خوردن در استخوان رادیوس ساعد رخ می دهد. حدود 3/1 خانم های بعد از شکستگی دچار آلگو دیستروفی می شوند که باعث ایجاد درد، حساسیت و تورم دست می شود. شکستگی ستون فقرات باعث ایجاد فشردگی در مهره های ستون فقرات می کند و باعث ایجاد درد در قسمت پشت و در محدوده مهره ها مبتلا می شود و بهبود آن تدریجی است. شکستگی های ستون فقرات که به علت پوکی استخوان ایجاد شده اند باعث انتشار درد به قسمت پایین پاها نمی شوند (سیاتیک) و این وضعیت معمولاً به علت مشکلات دیسک ایجاد می گردد.