استخوانهای مچ پا به استخوان های مچ یا قوزک پا گفته میشود. در مچ پا هفت استخوان وجود دارد که به نامهای پاشنه، قاپ، ناوسان، تاسی و میخیهای داخلی، میانی، و خارجی موسومند.
آسیب های مفصل مچ پا ممکن است در دراز مدت موجب آسیب غیر قابل برگشت در غضروف مفصلی شده که وضعیتی به نام آرتروز یا استئوآرتریت یا ساییدگی مفصلی را ایجاد می کند.
علائم آرتروز یا استئوآرتریت مچ پا
مهمترین علامت ساییدگی مفصل مچ پا درد است. این درد در ابتدا خفیف بوده و در حین فعالیت بدنی ایجاد می شود.
بعد از مدتی شدت درد بیشتر می شود. درد در ابتدای شروع ورزش و فعالیت بدنی زیاد بوده و با گرم شدن بدن درد از بین می رود. با اتمام جلسه ورزشی و یا با اتمام فعالیت بدنی و با سرد شدن مجدد بدن درد دوباره زیاد شده و بعد از مدتی استراحت فروکش می کند. در مرحله بعد و با شدیدتر شدن شدت آرتروز، درد در تمام مدت فعالیت بدنی احساس می شود. با باز هم شدیدتر شدن بیماری، درد در تمام مدت استراحت احساس شده و می تواند موجب اختلال در خواب بیمار شود.
از دیگر علائم آرتروز مچ پا تورم و احساس خشکی مفصل است که با فعالیت بدنی شدیدتر می شود. با خراب شدن لایه غضروفی و ساییده شدن این لایه ها به هم مفصل صدای جیر جیر می دهد که به آن کریپتاسیون Crepitation می گویند.
بتدریج و با شدیدتر شدن آرتروز حرکت مفصل محدود شده و دیگر نمی تواند به راحتی به بالا و پایین حرکت کند. بعضی حرکات مفصل درد شدیدتری دارند و وقتی مفصل در این وضعیت ها قرار می گیرد درد موجب می شود عضلات اطراف مفصل بطور اتوماتیک و رفلکسی فعالیت خود را متوقف کنند. این توقف می تواند موجب سکندری خوردن بیمار و حتی زمین خوردن وی شود. با پیشرفت آرتروز، استخوان مفصل هم ساییده شده و تغییر شکل می دهد که نتیجه آن تغییر شکل مفصل و زوایای بین استخوان های تشکیل دهنده آن است.
تشخیص آرتروز مفصل مچ پا با توجه به مشکلات بیمار و معاینه وی امکان پذیر است. در مواردی ممکن است پزشک معالج برای تایید تشخیص از روش های تصویربرداری مانند رادیوگرافی ساده استفاده کند.
منبع:ایران ارتوپد