درد سیاتیک معمولا بعد از فعالیتها و حرکتهای ناگهانی مانند بلندکردن یا هلدادن جسم سنگین یا خم شدن و چرخیدن ناگهانی به وجود میآید.سیاتیک بیماری نگرانکنندهای نیست، چراکه نهتنها با استراحت، گرمکردن عضو و استفاده از داروهای ضدالتهاب طی سه تا چهار روز بهبود پیدا میکند، بلکه میتوان از بروز آن با تقویت عضلات شکم و کمر، بلند نکردن اجسام سنگین، توجه به شیوه صحیح نشستن و خودداری از نشستن طولانیمدت جلوگیری کرد.
متخصصان طب فیزیکی معتقدند که درصد بسیار زیادی از ضایعات سیاتیک مربوط به عناصر نگهدارنده ستون فقرات (عضلات و اعصاب منشعب شده از ستون فقرات) است و نه دیسک بینمهرهای.به بیان دیگر به دنبال وارد شدن فشار بیش از حد به ستون مهرهها، به ریشههای عصبی که در حال بیرون آمدن از نخاع و مهره است، فشار زیادی وارد میشود.همچنین تماس موادشیمیایی تشکیل دهنده قسمت ژلاتینی دیسک با ریشههای عصبی، موجب تحریک و التهاب آنها میشود و این فشار و التهاب عصب موجب بروز علائم سیاتیک میشود.
سیاتیک به درد قسمت تحتانی کمر با انتشار به ران و قسمت پایینی پا اطلاق میشود که این درد بیشتر با کرختی یا ضعف پاها همراه است.درد سیاتیک باعث محدودیت حرکت بیمار میشود و با تغییر وضع از خوابیده به ایستاده، درد ناشی از آن تشدید میشود و البته تشخیص قطعی آن و اینکه مربوط به عنصر نگهدارنده یا دیسک بین مهرهای است، با متخصص و انجام آزمایشات تشخیصی است.
قرار گرفتن بدن در موقعیتهای بد، یعنی نشستن غلط و نیز نشستنهای طولانی میتواند از مهمترین دلایل بروز سیاتیک باشد. درد سیاتیک ممکن است ناگهانی ایجاد شده و از چند روز تا چند هفته ادامه پیدا کند، اما در بیشتر موارد طی چند روز بهبود مییابد.
اصلیترین عامل به وجود آورنده سیاتیک، ساییدگی یا آسیب استخوانهای مهرهای، یعنی وارد آمدن فشار ناگهانی به کمر یا حرکت ناگهانی کمر است.
این موضوع میتواند سبب تنگی کانال نخاع شده که ممکن است اعصابی را که در کانال نخاعی است تحت فشار قرار دهد.قرار گرفتن بدن در موقعیتهای بد، یعنی نشستن غلط و نیز نشستنهای طولانی میتواند از مهمترین دلایل بروز سیاتیک باشد.
افرادی که اضافه وزن دارند نیز به دلیل آنکه عضلات ناحیه شکم و کمرشان دچار شلی است و از استحکام خوبی برخوردار نیست، در معرض سیاتیک قرار دارند.
نکته بسیار مهمی که متخصصان طب فیزیکی در ارتباط با عوامل موثر بر ایجاد سیاتیک بر آن تاکید دارند این است که استرس و تنشهای عصبی به خودی خود نمیتواند عامل ایجاد سیاتیک باشد، اما میتواند باعث تشدید آن شود.سایر دلایل مثل عفونت و التهاب هم میتواند بافتهای عصبی را تحت تاثیر قرار دهد.
بررسي وسيعی نشان داده است كه طب سوزني براي تسكين درد سیاتیک، موثر و مقرون به صرفه است.طب سوزني بايد به عنوان يك گزينه ي موثر در تدابير درماني براي بيماران مبتلا به سیاتیک مزمن در نظر گرفته شود. بيماران براي درمان سیاتیک مداوم به طور چشمگيري به شيوههاي طب مكمل، به خصوص طب سوزني روي آوردهاند.براي بررسي اثربخشي و مقرون به صرفه بودن استفاده طب سوزني همراه با مراقبتهاي معمول سیاتیک، بيش از يازده هزار فرد مبتلا به درد سیاتیک مداوم را وارد تحقيق خود كردند.
در گروه درماني، بيماران در طول يك دوره ي سه ماهه تا ۱۵ جلسه درمان با طب سوزني را دريافت ميكردند و سه ماه پس از آن مورد پيگيري قرار ميگرفتند.پس از اين دوره، در بيماراني كه در گروه درمان سیاتیک قرار داشتند، به طور قابل توجهي نسبت به گروه شاهد(گروهي كه تحت درمان با طب سوزني قرار نگرفته بودند)، عملكرد عصب سیاتیک به حال عادي بازگشته بود و درد تسكين پيدا كرده بود.
درمان های سیاتیک در کلینیک طب فیزیکی و فیزیوتراپی امید صورت می گیرد.
فهرست مطالب