آدرس: جنوب به شمال خیابان ولیعصر، نرسیده به مطهری، کوچه حسینی راد، پلاک 34

نوبت دهی مرکز : 88801800 – 021

شکستگی سوپراکندیلر

 شکستگی های پایین استخوان بازو یا به عبارتی دیگر بالای مفصل آرنج که به آن شکستگی سوپراکندیلر هم میگویند، حدود دو درصد کل شکستگی های بالغین را تشکیل می دهند. شکستگی سوپراکندیلر در بالغین نادر بوده ولی یکی از شکستگی های شایع در بچه ها است. اهمیت شکستگی  در احتمال آسیب رسیدن به شریان براکیال یا بازویی است که ممکن است بسیار خطرناک باشد.

آناتومی

مفصل آرنج از سه استخوان تشکیل میشود. در بالا قسمت پایینی استخوان بازو Humerus bone قرار دارد و در پایین قسمت بالایی دو استخوان ساعد یعنی زند زیرین و زند زبرین در تشکیل مفصل آرنج شرکت میکنند. زند زیرین یا Ulna همان استخوانی است که در طرف انگشت کوچک دست قرار گرفته است و زند زبرین یا راديوس استخوانی است که در طرف شست دست است. در دو طرف مفصل آرنج یعنی در طرف خارج و داخل آن لیگامان هایی وجود دارد که مفصل آرنج را پایدار نگه می دارند.

لیگامان هایی که در قسمت خارجی قرار دارند استخوان بازو را به استخوان زند زبرین یا رادیوس متصل میکند و لیگامان هایی که در قسمت داخلی مفصل آرنج قرار دارند استخوان بازو را به استخوان زند زیرین یا النا متصل میکنند. مفصل آرنج مثل لولا حرکت خم و باز شدن دارد یعنی فقط در یک جهت حرکت میکند. در شکستگی های ناحیه آرنج هر کدام از این سه استخوان میتواند دچار شکستگی شود. در این مقاله راجع به شکستگی سوپراکندیلر  يا به زبان دیگر شکستگی های بالای مفصل آرنج بحث میشود.

علل

 در ایجاد شکستگی سوپراکندیلر دو مکانیسم عمده دخالت دارند

1-  ضربه مستقیم

مثل زمین خوردن در حالیکه آرنج خم شده است و در حین زمین خوردن آرنج مستقیما به زمین برخورد کند.

2- ضربه غیر مستقیم

شکستگی  با ضربه غیر مستقیم مثل زمین خوردن در حالیکه آرنج در حالت کاملاً باز شده قرار دارد و فرد با کف دست به زمین میخورد. در این حال نیرو بطور غیر مستقیم از طریق کف دست و ساعد به ناحیه آرنج وارد شده و موجب شکستگی سوپراکندیلر میشود

علائم

 مهمترین علامت شکستگی  آرنج درد است.  در شکستگی سوپراکندیلر بیمار نمیتواند آرنج خود را حرکت دهد. تورم آرنج، خونمردگی، احساس ناپایداری مفصل و بندرت احساس لبه تیز استخوان شکسته شده در زیر پوست از دیگر علائم  است.

معاينه شکستگی سوپراکندیلر

مانند هر شکستگی دیگر  در شکستگی سوپراکندیلر پزشک ابتدا اندام را نگاه میکند تا علائمی مثل تغییر شکل ظاهری، تورم، خونمردگی، خراشیدگی یا زخم را ببیند. پزشک از بیمار میخواهد تا مفاصل آن اندام را حرکت بدهد. آیا بیمار توانایی حرکت مفصل را دارد یا اینکه آیا این حرکات دردناک هستند. لمس محل شکستگی قسمت مهمی از معاینه پزشک است.

در حین لمس ممکن است لبه های شکستگی لمس شده و یا صدای بهم خوردن استخوان های شکسته شده لمس شود. مهمترین قسمت معاینه پزشک معاینه عروق و اعصاب ناحیه است. شکستگی در این ناحیه ممکن است بطور خطرناکی به رگ های خونی تغذیه کننده ساعد و دست و یا اعصابی که از ناحیه آرنج عبور میکنند آسیب بزند. پزشک با دقت صحت کارکرد این عروق و اعصاب را بررسی میکند.

تشخیص شکستگی سوپراکندیلر

 تشخیص قطعی شکستگی  با استفاده از رادیوگرافی ساده است. گاهی اوقات پزشک ارتوپد برای بررسی بیشتر محل شکستگی و برنامه ریزی برای درمان شکستگی سوپراکندیلر از سی تی اسکن استفاده میکند.

منبع:ايران ارتوپد

مقالات مرتبط

مشاوره رایگانمشاوره رایگان