سیاتیک، اسم یک عصب است و اسم یک بیماری نیست، زمانی که عصب سیاتیک تحت فشار قرار گیرد یا تحریک شود، یکسری از علامتها برای فرد ایجاد میشود. که به آن ناراحتی سیاتیک می گویند که شایع ترین آنها اختلال در راه رفتن است بیماری سیاتیک به مجموعهای از علامتهایی گفته میشود که با تحت فشار قرار گرفتن یا تحریک شدن عصب سیاتیک به وجود میآید.
از علتهای بروز سیاتیک فشار عضلات پشت مانند کمر و اندام تحتانی بر روی عصبهای سیاتیک است و این عضلات عصبهای سیاتیک را میپوشاند و موجب فشار آمدن بر روی عصب سیاتیک میشود.
شایعترین عاملی که موجب فشار یا تحریک عصب سیاتیک میشود، بیرون زدگی دیسک بین مهرهای است که تحت عنوان فتق دیسک از آن یاد میشود. سیاتیک دردی در قسمت تحتانی کمر است که به سمت پاها انتشار می یابد و با ضعف و بی حسی پا همراه است.سیاتیک بیشتر در مردان دیده می شود، اما برخی از زنان هم به ویژه در دوران بارداری از درد سیاتیک در امان نیستند. با اتخاذ روش های ساده می توان از پیشرفت سیاتیک جلوگیری کرد.
در نقاط دیگر بدن ممکن است ریشههایی که با همدیگر عصب سیاتیک را تشکیل میدهند به دلایلی مانند به وجود آمدن یک ضایعه استخوانی یا به دلیل کم شدن فاصلههای بین مهرهها موجب تحریک شدن عصب سیاتیک شده و در نتیجه در فرد علامتهای درگیری با عصب سیاتیک را نشان میدهد.
درمان سیاتیک بر اساس عامل به وجود آورنده آن باید انجام شود، برای درمان سیاتیک باید ابتدا علت تحریک سیاتیک را جست و جو کرد و درمان باید دقیقا بر اساس منشاء علت انجام شود.
سن شایع بروز سیاتیک بین 30 تا 50 سالگی است، با توجه به اینکه عامل اصلی سیاتیک بیرون زدگی فتق دیسک است، سن شایع فتق دیسک نیز میانسالی است.
سیاتیک عصبی است که از 4 تا 5 رشته عصبی از ناحیه کمر در کنار هم قرار گرفته و تا انتهای پا کشیده شده است، عصب سیاتیک بلندترین و قطورترین عصب بدن است.
تحریک عصب سیاتیک یک علامت در کنار مجموعه علامتهای دیگر است و بهتر است سیاتیک را یک بیماری ندانیم بلکه عامل اصلی را باید علت فشار یا تحریک عصب سیاتیک بدانیم.
درد سیاتیک نیز مثل کمر درد استراحت و درمان در فاصله زمانی چند هفته ممکن است نتیجه بخش باشد. با جراحی بهبود درد زودتر حاصل می شود ولی در طولانی مدت و معمولا بعد از یکسال نتیجه جراحی با درمان بدون جراحی یکسان می باشد. حدود ۳۰ درصد بیماران پس از شش هفته استراحت به جراحی نیاز پیدا می کنند.
در موارد سیاتیک شدید دو طرفه با ضعف پا و اختلال کنترل ادرار جراحی در مرحله نخست ضروری است. در موارد با اختلال حس و افتادگی پا امکان بهبودی با استراحت و درمان بدون جراحی هم وجود دارد. مراقبت و درمان بمدت ۶ تا ۸ هفته قبل از جراحی توصیه می گردد. موارد سیاتیک بدون دیسک و اسپاندیلوز مشخص به جراحی خوب جواب نمی دهد. تزریق استروئید اپی دورال در بعضی موارد ممکن است موثر باشد. ورزش و نرمشهای افراد مبتلا به سیاتیک باید از یکسری قواعد خاص پیروی کند، ورزش این بیماران باید بر اساس عامل به وجود آورنده سیاتیک باشد.
فهرست مطالب
ساد ه ترین روش های درمان سیاتیک:
1- کاهش وزن؛ موثر ترین راه کاهش وزن است تا قوس شکم کم شود میوه و سبزی را جایگزین شیرینی کنید. زیرا پایین آوردن وزن باعث کاهش درد می شود.
2- شنا کردن راه رفتن در آب و آب درمانی؛ با نظر پزشک می توانید از آب درمانی استفاده کنید. شنا کردن و یا راه رفتن در آب باعث بهبود جریان خون در بدن می شود. فشار را ازروی ستون فقرات برمی دارد علاوه بر این، آب درمانی در تقویت روحیه موثر است. راه رفتن در آب از ورزشهای موثر و مفید برای درمان است.
3- درست خوابیدن؛برای بهبود و کاهش التهاب به استراحت نیاز دارید. به شیوه جنینی بخوابید راه رفتن باعث ایجاد درد می شود و بهترین درمان، استراحت کردن است.
4- کمپرس متناوب آب سرد و گرم؛کیسه یخ را روی قسمتی که دچار درد سیاتیک شده است قرار دهید تا درد تسکین یابد. از کیسه یخ به حالت دراز کشیده یا نشسته نیز می توان استفاده کرد. سپس می توانید کیسه آب گرم را در این محل بگذارید این تغییر دما از سرما به گرما باعث تحریک جریان خون می شود و به درمان و تسکین درد کمک می کند
5- دوش آب گرم ؛دوش آب گرم ، برای تسکین درد موثر است. تجربه نشان می دهد، آب گرم ، دردها را آرام می کند.
6- وارونه درمانی هم بسیار مفید است یعنی شخص باید روی یک سطح شیب دار به گونه ای دراز بکشد که نیم تنه بالایی اش وارونه شود و وزن این نیم تنه باعث کشیده شدن ستون فقرات شود و بدین ترتیب فشار در جهت عکس به ستون وارد می شود و فتق و دررفتگی دیسک می تواند ترمیم شود .
7- خوابیدن به شیوه جنینی است که باید به پهلو بخوابید زانو ها را خم ئکرده بداخل شکم ببرید و بین دو زانو هم بالشی را قرار دهید .
8- اگر طاقباز ( به پشت ) می خوابید حتماً باید چند بالش زیر پاها وزانوها قراردهید به گونه ای که قوس زیر کمر کاملاً صاف شود .
9- خوابیدن روی شکم کاملاً ممنوع است چون فشار زیادی را روی مهره ها ودیسک وارد می کند اگر مجبورید به پشت بخوابید حتماً بالشی را زیر شکمتان قرار دهید.
10- مراجعه به متخصصان طب سوزنی و درمان درد سیاتیک ؛