بد نشستن و بد ایستادن در اثر ضعف عضلانی و عدم تعادل در افراد مبتلا به اسکولیوز ممكن است باعث انقباض های ساختمانی بافت نرم وبدریختی های ستون مهره ها گردد. از آنجا که استفاده از صندلی چرخ دار نیز منجر به وخامت این انقباض ها و پیشرفت اسكولیوز (انحراف جانبی ستون مهره ها) میشود، بنابراین باید سعی نمود تا بیماران سال های بیشتری توانایی راه رفتن را حفظ نمایند. اسکولیوز مادرزادی یا چرخش ستون فقرات نوعی بدشکلی ستون فقرات است که در آن وجود یک نقص مادرزادی باعث انحراف طرفی ستون فقرات میشود. همچنین ممکن است ستون فقرات پیچ خورده یا بچرخد، که این باعث کشیده شدن دندهها به یک طرف و ایجاد یک قوس چند بعدی میشود.
فهرست مطالب
کاردرمانی در اسکولیوز
در درمان اسکولیوز برای اقداماتی که باید توسط کاردرمانگر انجام شود براساس روند مشخص بیماری ، سه مرحله جداگانه در نظر گرفته میشود.
مرحله اول کاردرمانی – از زمان تشخیص اسکولیوز تا زمانی كه فرد در بالا رفتن از پله دچار مشكل گردد. بهترین روش درمان انحراف ستون فقرات ،تشویق بیماران به راه رفتن، تمرینات كششی توسط فیزیوتراپیست برای اندام فوقانی و تحتانی واستفاده از اسپیلینت های گوناگون در شب برای جلوگیری از ایجاد دفورمیتی در مچ پا و یا دست می-باشد.
مرحله دوم کاردرمانی – از زمانی كه بیمار در کجی ستون فقرات اثر در راه رفتن دچار مشكل شود و برای جابجایی در بیرون از منزل از ویلچر استفاده كند. در این دوران نوع ویلچر باید توسط كاردرمان تعیین و نحوه استفاده از آن آموزش داده شود. هنگام نشستن در ویلچر، میزان تكیه دادن به عقب، وضعیت لگن و زاویه آن با تنه، استفاده از جاهای پا و زاویه زانوها اهمیت فوق العاده دارد.
مرحله سوم کاردرمانی – زمانی كه فرد مبتلا به اسکولیوز برای جابجایی در بیرون و داخل منزل از ویلچر استفاده كند. در این دوران به علت عدم توانایی در راه رفتن، اسكولیوز (انحراف ستون فقرات) سریع تر ظاهر می گردد. معمولا این دفورمیتی منجر به كاهش حجم قفسه سینه میشود. همچنین در این دوران به علت ضعف ایجاد شده در اندام فوقانی نیاز به استفاده از وسایل کمکی الکتریکی و مکانیکی می باشد.
شنا از فعالیت های بسیار مناسب در این مرحله از بیماری است زیرا شنا کردن به روی کمر برای حفاظت از پشت بسیار مفید می باشد.با توجه به تنوع شیوه های متفاوت پیشروی بیماری اسکولیوز ، لازم است مشاوره های بموقع و مناسبی صورت گیرد تا پیشگیری روند بیماری را کندتر سازد.
درمان جراحی
پیش از انجام جراحی برای درمان اسکولیوز ، باید وضعیت كلی هر بیمار در نظر گرفته شود و بنا به نظر متخصصین، جراحی برای بیماران انجام شود. همچنین باید تمامی وسایل كمكی مورد نیاز از جمله ساپورت برای گردن و پشت، تخت الكتریكی، سطح میز قابل تنظیم و … قبل از انجام درمان جراحی تهیه گردد.نمونه ای از این مداخلات جراحی جوش دادن بخش خلفی ستون مهره ها به لگن است که موجب صاف شدن اسكولیوز شده و امكان تعادل بهتر را در هنگام راست نشستن بیماران مبتلا به اسکولیوز فراهم میكند.
پکتوس اکس کاواتوم ( فرورفتگی سینه یا سینه قیفی شکل) عارضهای است که استخوان جناغ قفسه سینه در اثر ابتلا به آن در قفسه سینه فرو میرود. فرورفتگی قفسه سینه در موارد شدید حالتی را ایجاد میکند که انگار مرکز قفسه سینه مانند قیف فرو رفته است.