آرتروز گردن یکی از بیماریهایی است که باید به درمان آن توجه کرد. معمولا در افرادی که دچار آرتروز میشوند، درد از گردن شروع شده و گاهی تا بازو هم ادامه پیدا میکند. حتی گاهی هنگام مطالعه، رانندگی زیاد یا کار با کامپیوتر درد از ناحیه گردن شروع شده و تا نوک انگشتان ادامه مییابد.
زنان خانه داری که هنگام انجام کارهای خانه به مدت طولانی سر خود را به سمت پایین نگه می دارند در معرض ابتلا به آرتروز گردن قرار دارند.
زمان بروز آرتروز گردن پس از ۴۰ سالگی است و این در حالی است که در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی در فعالیت های روزانه، سن ابتلا به آرتروز کاهش می یابد.
خم نگه داشتن سر به طرف پایین در طول روز به مدت طولانی موجب ایجاد فشار به مهره های گردن و دیسک بین مهره ها شده و ارتروز گردن را به دنبال خواهد داشت. زنان خانه دار جهت پیشگیری از ابتلا به این عارضه هر یک ربع ساعت باید یک بار به گردن استراحت داده و سر را به سمت عقب برگردانند، همچنین باید سطح کار خود را بالا آورده تا مجبور به خم کردن سر و گردن نباشند.
ستون مهره ها در ناحیه گردن از مهره هایی ساخته شده که از سر افراد تا بخش بالایی مهره های سینه کشیده شده اند. دیسک گردن در میان مهره های گردنی قرار گرفته و این دیسک ها در حقیقت همانند بالشتکهایی می باشند که به مانند مانعی برای فرود ضربه به بخش مربوطه عمل می نماید.
دیسک گردن یک بافت ارتجاعی ، الاستیکی می باشد که فواید زیادی را برای ما به ارمغان می آورد.دیسک گردن موجب می شود که ما بتوانیم سر خود را در محدوده بالایی از ستون فقرات تکان دهیم ، زوایای زیادی برای امکان خم شدن به جلو و عقب سر داشته باشیم. وزن زیاد سر در حدود 12 کیلوگرم برای به راحتی و به مدت زیاد در طول زندگی بر روی مهره های کوچک گردنی قابل تحمل می شود.
مهمترین روش هایی که برای کنترل درد این بیماران بکار میرود عبارتند از
گرم کردن : گرم کردن گردن میتواند تا حدود زیادی به کاهش درد کمک کند.
گردنبند طبی : این گردنبند ها حرکات گردن را قدری محدود میکنند و به مهره ها و عضلات گردن اجازه میدهند مدتی استراحت کنند. نکته مهم اینست که این گردنبند ها نباید به مدت طولانی بسته شوند چون موجب ضعیف شدن عضلات گردن و بدتر شدن وضعیت بیمار میشود.
فیزیوتراپی : فیزیوتراپی میتواند با انجام دادن نرمش های طبی مخصوص برای افزایش قابلیت انعطاف گردن و تقویت عضلات گردن به رفع علائم کمک کند.
دارو : پرشک معالج از داروهای ضد التهابی مثل بروفن و ناپروکسن و داروهای شل کننده عضلات برای کاهش مشکلات بیمار استفاده میکند
جراحی : در صورتی که با روش های ذکر شده درد بیمار کاهش نیابد ممکن است جوش داده دو مهره ای که منشا درد هستند بتواند درد بیمار را کاهش دهد.
منبع :طب فیزیک و توانبخشی دکتر دقاق زاده ، دکتر شجاعی