آرتروز یا “استئوآرتریت”به تغییرات “دژنراتیو” (DJD) یا به عبارت دیگر ، به سائیدگی در مفاصل اطلاق می شود. شروع این تغییرات معمولا در سنین جوانی در مفاصل فرد ایجاد می گردد که در بعضی مفاصل مثل شانه و زانو ابتدا بصورت نرمی غضروف مفصلی یا کندرومالاسی شروع شده که در صورت عدم درمان منجر به سائیدگی سطح مفصلی غضروفها یا استئوآرتریت خواهد شد.
شکایت این بیماران بصورت درد با تورم و یا بدون تورم مفصل می باشد. اکنون دانشمندان، طبق بررسی های آماری، نشان داده اند که درصد ایجاد تغییرات دژنراتیو در افراد بلند قد غیر ورزشکار و با حجم عضلات کم، بیشتر از افرادی می باشد که دارای قد کوتاه و عضلات قوی و ورزشکارند، می باشد. چون عضلات قوی اطراف مفصل ، نقش حمایتی بسیار مهمی از مفاصل بازی کرده و عملا میزان سائیدگی مفصل را بسیار کاهش می دهند . امروزه بسیاری از جوانان از درد های مفاصل در سنین جوانی رنج می برند و این بدلیل کم تحرکی در زندگی ماشینی امروز است.
البته لازم به ذکر است که اگر با بیماری مواجه شویم که از نرمی غضروفهای مفصلی و یا آرتروز مفصلی رنج می برد باید در انتخاب ورزش مناسب برای او بسیار دقیق باشیم و بجای انجام ورزش های دینامیک که با حرکات شدید مفاصل توام می باشند ، وی را تشویق به انجام ورزشهای استاتیک نمائیم . یعنی در حالتی که مفاصل تقریبا ثابت می باشند ، بیمار اقدام به انقباض و ورزش دادن عضلات اطراف مفصل بنماید و از انجام هرگونه حرکت سریع مفصل و یا مفاصل مبتلا پرهیز نماید.
البته رعایت این اصول در طب غربی را ما بطور بسیار زیبائی در طب سوزنی نیز مشاهده می کنیم.
یکی از شاخه های طب سوزنی نوعی ورزش است که به نام Medical Qi Gong نامیده می شود و تمام متخصصین طب سوزنی باید این ورزش را نیز در طول دوره تحصیل خود بیاموزند . در این ورزش با حرکات بسیار آهسته و موزون و با هماهنگی ذهن، بدن و تنفس، تعادل کاملی بین عضلات و استخوان های بدن انسان ایجاد شده و با افزایش حمایت عضلات از مفاصل درگیر به بهبود بیماران آرتروزی کمک شایانی خواهد نمود.
درمان آرتروز
درمان آرتروز در طب غربی شامل داروهای ضد درد استروئیدی و غیر استروئیدی و نیز گلوکز امین و کندروتین که از مواد تغذیه کننده غضروفها بوده و پیشرفت آرتروز ها را به تاخیر می اندازد، می باشد.
اما عوارض جانبی این دارو ها روی کبد، کلیه و سایر ارگانهای داخلی بیمار زیاد می باشد و نیز درموارد متوسط و شدید بیماری، داروها به خوبی قادر به کنترل بیماری نمی باشند.
در طب غربی گاهی در مراحل شدید بیماری در بعضی مفاصل مثل زانو و مفصل لگن، تعویض مفصل با عمل جراحی توصیه می گردد.
اما بررسی های فراوان که در اروپا و امریکا درباره طب سوزنی انجام شده نشان می دهد که طب سوزنی در درمان استئوآرتریت ها بخصوص در مفاصل گردن ، سینه ، کمرو شانه بسیار موفق عمل کرده وضریب موفقیت آن تا حدود نود درصد می باشد.
درمان آرتروز زانو با طب سوزنی
درمان آرتروز زانوها در طب سوزنی بستگی مستقیم به شدت بیماری، طول بیماری و وزن بیمار دارد .
در این روش درمانی ، متخصص طب سوزنی از سوزن هایی به قطر چند تار مو استفاده کرده و با گذاشتن آنها در نقاط تعین شده و انجام مانورهای لازم ، طی چند جلسه بطور معجزه آسایی دردهای بیمار را کاهش داده و گاهی کاملا از بین می برد . بطوریکه خود بیمار واقعا از این درمان متعجب خواهد شد.
طول درمان با طب سوزنی برای مفاصل مختلف بدن و نیز بر اساس شدت بیماری، سن و وزن بیمار متفاوت خواهد بود . لازم به ذکر است که بر اساس طب چینی اگر بیمار در گذشته تزریق کورتون داخل مفصلی داشته باشد، هنگام درمان آرتروز آن مفصل ، بهبود بیماری به تاخیر افتاده و مفصل مبتلا ، تعداد جلسات بیشتری نیاز به درمان خواهد داشت .
در ضمن اگر فردی دچار بیماری عروقی در اندامی بخصوص پاها باشد، عدم گردش خون و لنف در اندامها باعث عدم امکان گردش صحیح یونهای الکتریکی در آن منطقه شده و درمان را به تاخیر خواهد انداخت.
حال این سوال مطرح است که آیا پس از درمان، بیماری بازگشت خواهد داشت و اگر بله ، چه مدت بیمار سلامت خواهد بود؟
در پاسخ به این سوال می توان گفت که میزان بهبودی و طول مدت آن بسیار متغیر خواهد بود . بعنوان مثال در بیمار جوانی که از آرتروز گردن رنج می برد اگر درمان وی به طور صحیح و مدت مناسب انجام گردد و نیز ورزش های توصیه شده به وی پس از درمان انجام گیرد، بیماری هیچگونه بازگشتی نخواهد داشت و بعبارت دیگر عود نخواهد کرد که این مسئله مزیت بزرگ و با ارزش طب سوزنی برای درمان این بیماران است چون باعث قطع مصرف دارو در این بیماران شده و در نتیجه بیمار به عوارض جانبی مصرف طولانی مدت داروها نیز دچار نخواهد شد. اما در سنین بالاتر وضعیت متفاوت خواهد بود و بسته به شرایط بیمار ، دوران بهبودی، از چند ماه تا چندین سال متغیر خواهد بود.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) و نیز انستیتوی جهانی سلامت (NIH) همه بیماران مبتلا به آرتروز از انجام حداقل یک دوره درمانی طب سوزنی در درمان بیماریشان سود می برند . بنابراین انجام طب سوزنی در این بیماران نه تنها بعنوان تنها روش درمانی بدون عارضه جانبی توصیه می گردد، بلکه در درمان آنها بسیار موثر بوده و مصرف بسیاری از داروهای پر عارضه را می کاهد و نیز کیفیت زندگی (Quality of life) بیمار را نیز بهبود خواهد بخشید.
منبع: طب سوزنی