فلج بل
عصب صورتی شباهت زیادی به کابل تلفن دارد و حاوی حدود ۷۰۰۰ فیبر عصبی است. هر فیبر عصبی باعث هدایت پیامهای الکتریکی به سمت یک عضله مخصوص در صورت میشود که این پیامها در نهایت باعث تغییر حالت صورت به شکل خنده ، تبسم ، گریه ، اخم و … میشود و برای همین کارکرد سالم این عصب در ارتباطات روزمره ما دارای اهمیت زیادی میباشد.
هرگاه حدود نصف و یا بیش از نصف این فیبرهای عصبی قطع شوند، ضعف عضلات صورت اتفاق میافتد.
در صورتی که این فیبرها تحریک شوند، آنوقت حرکاتی در عضلات صورت مثل اسپاسم عضلات و یا انقباضات مکرر عضلات صورت رخ میدهد. عصب صورتی نه تنها باعث انتقال پیامهای عصبی به عضلات صورت میشود، بلکه شاخههایی هم به غدد اشکی ، غدد بزاقی ، عضله استخوان رکابی در گوش میانی میفرستد.
فلج بل و سایر علل ضعف صورت
شایعترین علت ضعف عضلات صورت که بصورت ناگهانی اتفاق میافتد، فلج بل میباشد. این اختلال که احتمالا ناشی از پاسخ بدن به یک ویروس میباشد زمانی بوجود میآید که در اثر ویروس ، عصب صورتی خصوصا قسمتی که در داخل کانال استخوانی ، استخوان گیجگاهی قرار دارد متورم شده و بعلت نبود فضای کافی بر روی ساختمان عصب در داخل کانال فشار وارد شده و باعث صدمه عصب میشود.
تشخیص فلج بل
فلج بل اغلب به صورت ناگهانی بروز می کند. ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب متوجه آن شوید. ممکن است یکی دو روز پیش از فلج، دردی در پشت گوش های خود احساس کنید. حداکثر فلج در عرض ۴۸ ساعت پس از بروز بیماری مشاهده خواهد شد.
پزشک قادر خواهد بود با نگاه به صورت شما و درخواست برای حرکت دادن برخی از عضلات صورت، به تشخیص زودهنگام دست یابد.
بیماری های دیگری مانندسکته مغزی هم می توانند سبب فلج یک طرفه صورت شوند و به همین علت، ارزیابی دقیق برای رد کردن یا افتراق این اختلالات لازم است.
فلج عصب صورتی یک بیماری ناشایع نبوده و به علل متفاوتی بروز میکند. تشخیص صحیح علت این عارضه و درمان سریع آن در بالا رفتن احتمال بهبودی کامل بیماری آن مؤثر است. حتی بیمارانی که دچار فلج دائمی عصب صورتی هستند، نیز با کمک بعضی اعمال جراحی میتوانند تا حدی عملکرد عضلات صورت خود را بهبود ببخشند.