بازتوانی سکته مغزی
بهترین راه برای بهتر شدن پس از سکته مغزی شروع بازتوانی است. در بازتوانی سکته مغزی به شما آموزش داده میشود تا حد ممکن کارهایتان را خودتان انجام دهید و مستقل باشید و این که با تغییرات به وجود آمده در مغز و بدن خود به دنبال سکته کنار بیایید.
همچنین میآموزید که خود را با زندگی در خانه، خانواده و جامعه مطابقت دهید.
بازتوانی هنگامی که در بیمارستان هستید آغاز میشود. پس از ترخیص از بیمارستان میتوانید بازتوانی را در خانه یا یک مرکز توانبخشی دنبال کنید. بیشتر برنامههای بازتوانی شامل ۳ ساعت درمان روزانه هستند که ۵ یا ۶ روز در هفته انجام میشود.
بازتوانی، اقداماتی است که از بروز مجدد سکته مغزی جلوگیری کند. برای آن که سالم بمانید باید دارو مصرف کنید و در زندگی خود تغییراتی دهید. از تیمی که مسوول بازتوانی شما هستند میتوانید اطلاعات لازم را در مورد نرمشها، رژیم غذایی و سایر موارد کسب کنید. شما بیشترین شانس را برای بازیابی تواناییهای خود در یک ماه اول پس از سکته دارید. بنابراین مهم است که بازتوانی را زود شروع کنید و آن را به طور منظم دنبال کنید.
برای بیشتر مردم بازتوانی یک فرآیند مادامالعمر است. در این میان حمایت خانواده و دوستان بسیار مهم است. ممکن است بیشتر تواناییهای خود را در چند هفته یا چند ماه اول بازیابید اما میتوانید پس از گذشت چند سال باز هم بهبودی بیشتری کسب کنید. فقط ممکن است این اتفاق به آرامی رخ دهد و نیاز به زمان زیاد و تلاش مداوم داشته باشد. بنابراین ناامید نشوید و به تلاش خود ادامه دهید.
فیزیوتراپی پس از بروز عوارض
سکته مغزی میتواند باعث ضعف یا فلج نیمی از بدن و مشکلات تعادل شود. فیزیوتراپی کمک میکند که تا حد ممکن کنترل ماهیچهها و حرکت فرد به حالت عادی بازگردد.
فیزیوتراپی خیلی زود به دنبال سکته مغزی در منزل یا بیمارستان آغاز میشود. اگر فرد توانایی جابهجایی نداشته باشد، فیزیوتراپ از وضعیت مناسب آنها در تخت اطمینان حاصل میکند و وضعیت آنها را به طور منظم تغییر میدهد تا از خشک شدن ماهیچهها و مفاصل جلوگیری کند. اگر فردی که دچار سکته مغزی شده است نمیتواند روی تخت یا صندلی بنشیند فیزیوتراپ به او کمک میکند تا تعادل خود را حفظ کند. پس از این مرحله شخص میتواند با کمک بایستد و به آرامی راه برود.
درمان اندامهای ضعیف یا فلج با حرکات کوچک و ساده آغاز میشود. با پیشرفت شخص و قویتر شدن او حرکات پیچیدهتر، آزمایش میشوند و او تشویق میشود تا هر دو سمت بدنش را به کار بگیرد. این کار از استفاده بیش از اندازه از سمت سالم جلوگیری میکند.
درمان گرفتگی عضلات این بیماران تلفیق انجام حرکات نرمشی و مصرف داروهای ضداسپاسم میباشد. در صورتی که گرفتگی عضلات رفع نشود انتخاب آخر جراحی خواهد بود که روی مغز یا روی عضلات و مفاصل صورت میگیرد. جراحی موجب از بین رفتن درد و بازیابی برخی از حرکات میشود.
به یاد داشته باشید که درد خود را به پزشک اطلاع دهید تا برای برطرف کردن آن راهی پیدا کند. البته روشهایی وجود دارند که با امتحان کردن آنها میتوانید درد خود را کاهش دهید. مثلا استفاده از کیسه آب گرم و نرمشهای سبک موجب کاهش درد میشوند. اندامهای ضعیف یا فلج را با قرار دادن در وضعیت مناسب یا با استفاده از آتلهای مخصوص میتوان در مقابل درد محفاظت کرد. درد شانه که به علت تحمل وزن ناشی از دست فلج به وجود میآید را میتوان با قرار دادن دست روی یک بالش یا بالا نگه داشتن آن کنترل کرد..
منبع : فیزیوتراپیست وحید صادقی