[sbu_post_image]
استخوانها سخت و محکم هستند، اما با این حال آنها هم گاهی میشکنند. مانند یک مداد، استخوانها تحت فشار، خم میشوند، اگر فشار را بالاتر ببریم یا ناگهانی وارد کنیم، میشکنند؛ به طور مثال اگر در حین بازی زمین بخورید، یا از میلههای بارفیکس پایین بیفتید، ممکن است استخوانهایتان بشکند.
شکستگی استخوان یا ترکخوردگی، در اثر از بین رفتن تداوم و پیوستگی استخوانهای بدن ایجاد میشود. شکستگی استخوان به دو نوع باز و بسته تقسیم میشود. در شکستگی باز، پوست روی قسمت شکسته بر اثر بیرون زدن استخوان یا بر اثر ضربه مستقیم هنگام شکستگی، بریده یا پاره میشود، اما در شکستگی استخوان بسته پوست پاره نشده و هیچ زخمی در محل شکستگی استخوا دیده نمیشود.
معمولا در شکستگی استخوان باز، به دلیل وجود زخم خونریزی دهنده، احتمال عفونت بسیار زیاد است و در مقایسه با شکستگیهای بسته خطرناکترند.
مشکل واقعی خود شکستگی استخوان نیست، بلکه خطری است که استخوان شکسته برای اعضای حیاتی کنار خود به وجود میآورد
علائم
۱ ـ تورم: این علامت بلافاصله بعد از شکستگی اتفاق میافتد. معمولا در شکستگیها، لبههای تیز استخوان شکسته باعث پاره یا بریده شدن قسمتی از بافت و برخی عروق کنار محل آسیب دیده شده و منجر به خونریزی و التهاب ناحیه میشود.
۲ ـ تغییر شکل: معمولا بر اثر بروز شکستگی ممکن است تغییر شکل، کوتاهشدگی یا زاویهدار شدن استخوان در محل آسیب دیده رویت شود. البته در ترکخوردگی یا مو برداشتن، بد شکلی قابل رویت نیست. برای بررسی تغییر شکل، عضو آسیبدیده را با عضو سالم طرف دیگر مقایسه کنید.
۳ ـ لمس دردناک: یکی از علائم قابل اعتماد شکستگی، لمس دردناک است. معمولا حساسیت به درد تنها در محل آسیبدیده وجود دارد و غالبا مصدوم میتواند نقطه درد را با انگشت نشان دهد. برای پیدا کردن محل شکستگی، پوشش عضو را کنار بزنید و به آرامی طول استخوان را لمس کنید. نقطهای که به لمس حساس بود و درد گرفت میتواند محل شکستگی باشد.
۴ ـ ناکار شدن عضو آسیبدیده: اگر عضو شکسته باشد، با حرکت دادن دردناک میشود. در این زمان مصدوم به دلیل درد زیاد از به کارگیری عضو، امتناع ورزیده و عضو در حرکت ناتوان میشود. البته توجه داشته باشید، احتمال دارد مصدوم با تحمل درد، عضو را تکان دهد.
۵ ـ احساس ساییده شدن دو سر شکستهی استخوان: گاهی مصدوم هنگام بروز شکستگی، صدای شکسته شدن استخوان یا در زمان حرکت عضو، صدای ساییده شدن دو سر استخوان را احساس میکند. این علامت، نشانه حتمی شکستگی است.
۶ ـ لمس فاصله بین دو سر استخوان شکسته: در صورت لمس این فاصله، شکستگی حتمی است.
۷- تغییر رنگ ناحیه آسیبدیده: معمولا آخرین و دیررسترین علامتی که نشاندهنده شکستگی است، رنگ پریدگی یا کبودی در محل شکستگی است که معمولا یک ساعت بعد از شکستگی اتفاق میافتد.
انواع
انواع شکستگی استخوان از یک ترک برداشتن تا تکه تکه شدن است،انواع شکستگی استخوان عبارت اند از:
– شکستگی استخوان کامل : به شکستگی میگویند که استخوان دو تکه شود.
– شکستگی استخوان ساده : به شکستگی میگویند که استخوان از یک سمت ترک بردارد.
– شکستگی استخوان تک : به شکستگی میگویند که استخوان در یک جا بشکند.
– شکستگی استخوان مرکب : به شکستگی میگویند که استخوان قطعه قطعه شده یا خرد شود.
– خمیدگی استخوان : اغلب در بچهها پیش میآید و استخوان دچار خمیدگی میشود، ولی نمیشکند.
– شکستگی استخوان باز : در این حالت استخوان شکسته از پوست بیرون میزند.
– شکستگی استخوان بسته : در این حالت استخوان شکسته از پوست بیرون نمیزند.
درمان
پزشک برای درمان شکستگی استخوان اول باید بفهمد که شکستگی از چه نوع است. بنابراین برای درمان اول از استخوان عکس میگیرد. وقتی وضعیت روشن شد، پزشک استخوانهای شکسته را در جاهای خود، درست مرتب میکند. اگر شکستگی از نوع مرکب باشد و یا استخوان چند تکه شده باشد، پزشک برای کنار هم قرار دادن تکهها از پین استفاده میکند. البته در این لحظه بیمار را بیهوش میکند. وقتی شکستگی استخوان بهبود یافت، پزشک پینها را بر میدارد.
مرحله بعد از شکسته بندی ، بستن صحیح عضو است، یعنی عضو مصدوم را گچ میگیرند.
بسته به سن فرد و نوع شکستگی استخوان، گچ گرفتن میتواند یک تا دو ماه طول بکشد. وقتی استخوان شکسته، ترمیم شد، گچ را به کمک اره میبرند و عضو را خارج میکنند.