مگنت تراپی( مغناطیس درمانی) مجهز
میدان های مغناطیسی در زندگی انسان نقش مهمی دارند و این نقش زمانی قابل درک است که بدانیم زمین خود یک مغناطیس بزرگ می باشد.
با عبور جریان از یک سیستم، در اطراف آن میدان مغناطیسی تشکیل می شود. این میدان به شکل دایره است و شدت آن قابل اندازه گیری می باشد. در واقع چگالی شدت میدان مغناطیسی از خطوط نیروی مغناطیسی در اطراف و مرکز سیستم یا بوبین ایجاد می شود که آن را با واحد Gauss یا Tesla اندازه می گیرند.
در واقع می توان پروتوپلاسم (محتویات داخل سلولها) را به عنوان یک سیستم ژنراتور در نظر گرفت که شارژ الکتریکی بدن را تعیین می کند و کاهش این انرژی الکتریکی باعث ضعف مغناطیسی بدن و فقدان آن باعث مرگ می شود.
تأثیر مگنتوتراپی بر استخوان
یکی از موارد استفاده از مگنتوتراپی تأثیر آن بر جوش خوردن شکستگی استخوان است. بافت استخوانی تا سن 35 سالگی تشکیل شده و پس از آن توده استخوانی کم کم شروع به کاهش می کند. عوامل تغذیه ای بخصوص دریافت کلسیم، سطح فعالیت های فیزیکی و فاکتورهای ژنتیک در این پروسه اهمیت دارند.
تأثیر مگنت تراپی بر تحریک استخوان سازی و استئوپلاست ها ثابت شده است. میدانهای مغناطیسی پالسی با تغییر پتانسیل غشای سلولی در اوستئوپلاستها باعث تحریک فعالیت آنها می شود. یکی از عوارض مهم در شکستگی استخوان، جوش نخوردن یا (Non Union) می باشد که احتمال آن با افزایش سن زیاد می شود. PMF باعث تسریع پروسۀ جوش خوردن استخوان و افزایش توده استخوانی (Bone Mass) می شود.
از موارد دیگر مگنتوتراپی می توان از کاربرد آن در درمان اوستئوپوروز و یا پوکی استخوان یاد کرد. امواج با فرکانس پائین الکترومگنتیک باعث القاء جریانهای الکتریکی در استخوان شده و تراکم استخوان را افزایش می دهند. همچنین امواج الکترومگنیک اثرات ثانوی دیگری نیز دارد که در حفظ ساختار استخوان بطور غیر مستقیم نقش عمده ای دارند.
نحوه کار مگنت تراپی
این دستگاه با تولید و انتشار امواج مغناطیسی با اشکال و شدتهای مختلف که تماما قابل برنامه ریزی است و حتی توسط شرکت سازنده حدود 50 برنامه بصورت پیش فرض در حافطه دستگاه تعبیه شده است؛ در درمان بیماریهای مختلف میتواند پزشک یا فیزیوتراپیست را همیاری کند. این امواج بصورت دوایر سولنوئیدی یا کافهای مخصوص به بصورت پالس به بیمار منتقل میشوند در واقع تعداد پالس و چگونگی این امواج در درمان بیماریهای مختلف متفاوت است.
اثرات مگنت تراپی
كاهش درد: از مگنت تراپي در موارد مختلف درد هاي مفصلي و عضلاني استفاده مي شود . بر اساس يافته هاي جديد اين اثر ناشي از افزايش اندورفين ، شل شدن عضلات ، كاهش تورم و ادم و همچنين تئوري ملزاك ( كنترل دروازه اي درد ) مي باشد .اين درمان مي تواند همراه ساير درمانها مانند درمانهاي دستي استفاده شود.يكي از موارد مهم كاربرد مگنت در درد هاي با منشاء ستون مهره اي و آرتروز مي باشد .
كاهش تورم: مگنت از طريق افزايش فاگوسيتوز و افزايش توليد هيپر اكسيد موجب كاهش تورم بافت مي شود .
تسريع در جوش خوردن استخوان: در طول زندگي سلولهاي استخواني دائما در حال تخريب و بازسازي هستند يعني در هر لحظه بخشي از بافت استخواني جذب و در همان لحظه تشكيل مي شود . دردوران كودكي و نوجواني سرعت تشكيل بافتهاي استخواني بيشتر از تخريب و جذب آن است اما از 30 سالگي به بعد ميزان تخريب بافت هاي استخواني بر تشكيل آن پيشي مي گيرد . تحقيقات نشان مي دهد از 30 سالگي به بعد سالانه1% از تراكم استخوانها ي بدن كاسته ميشود كه اين مقدار در بانوان و در دوران يائسگي به 3-2 % افزايش مي يابد.
علاوه بر سن عواملي مانند سطح استروژن ، ژنتيك، عادات تغذيه و تحمل وزن توسط استخوان و داروها بر تراكم استخوان موثرند.اعمال بار روي استخوان و انقباضات عضلاني ازعوامل مهم تحريك استخوان سازي محسوب مي شوند در حاليكه بي حركتي مانند سنين بالا و بي حركتي داخل گچ فعاليت سلولهاي استئوكلاست يعني سلولهاي از بين برنده استخوان را افزايش مي دهند.
در مرکز جامع توانبخشی امید مگنت تراپی انجام میشود .